Yeni bir araştırmaya göre, ilaca dirençli patojenlerin (AMR) önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 40 milyon kişinin ölümüne neden olabileceği tahmin ediliyor. Araştırma, ilaca dirençli enfeksiyonlarla ilişkili 169 milyon ölümün de bu süreçte meydana gelebileceğini öngörüyor. Araştırmacılar, bu tahminlerini son yıllarda gerçekleşen ölüm vakalarının analizine ve AMR ölümlerini azaltmak amacıyla alınan önlemlerin etkilerine dayandırıyorlar.
1990 ile 2021 yılları arasında her yıl ortalama 1 milyondan fazla insanın ilaca dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edildi. Bu süre zarfında, 5 yaşın altındaki çocuklar arasındaki AMR ölümleri yüzde 50 oranında azalırken, 70 yaş ve üzerindeki yetişkinler arasında ise ölüm oranları yüzde 80'den fazla artış gösterdi.
Antimikrobiyal Direnç Üzerine Küresel Araştırma (GRAM) Projesi tarafından yürütülen çalışmada, iyileştirme önlemleri alınmadığı takdirde AMR ölümlerinin önümüzdeki yıllarda artacağı tahmin ediliyor. Araştırmacılar, 2050 yılına kadar AMR'nin doğrudan neden olacağı ölüm sayısının 1,91 milyona ulaşabileceğini, bu rakamın 2021'deki 1,14 milyon ölümden neredeyse yüzde 70'lik bir artışa işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca, AMR'nin yılda yaklaşık 8,22 milyon kişinin ölümüne katkıda bulunabileceğini, bu da 2021'deki 4,71 milyon ölümden yüzde 75'lik bir artış anlamına geliyor.
Araştırmacılar, 2019'a kıyasla 2021'de AMR'ye bağlı ölümlerdeki düşüşün muhtemelen Covid-19 salgını sırasında uygulanan tedbirlerden kaynaklandığını ve bunun geçici bir durum olduğuna inanıyorlar. Washington Üniversitesi'nde profesör olan çalışma yazarı Mohsen Naghavi, AMR'nin onlarca yıldır önemli bir küresel sağlık tehdidi olduğunu ve bu tehdidin giderek büyüdüğünü vurguluyor. Önümüzdeki hafta, küresel liderler Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bir araya gelerek AMR ile mücadeleye yönelik küresel planları tartışacak ve bir siyasi deklarasyona imza atacaklar.