Samsun

Acısız Kesim Yöntemi Et Kalitesini ve İş Güvenliğini Artırıyor

OMÜ Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Dr. Duygu Dalgın, "Acısız kesim yöntemi et kalitesini ve iş güvenliğini artırıyor" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ),  Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Duygu Dalgın, hayvan kesimi öncesinde uygulanan ‘acısız kesim’ yönteminin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Dalgın, bu yöntemin hayvanların acı hissetmemesini sağladığını ve bu sayede etlerinin daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Kesim öncesinde hayvanların beyinlerine uygulanan şokun, kesim sırasında acı hissetmesini engellediğini vurgulayan Prof. Dr. Dalgın, bu yöntemin hayvanların refahı ve kesim işçilerinin iş güvenliği açısından da önemli olduğunu ifade etti. Yöntemin ayrıca kesilen hayvanların et kalitesini artırdığını ve raf ömrünü uzattığını da söyleyen Prof. Dr. Dalgın, “Kesim öncesinde hayvanların yaşadığı stres, et kalitesini olumsuz etkiliyor. Acısız kesim yöntemi bu stresi azaltıyor” dedi.

Acısız kesim yönteminin hem et kalitesi hem de iş güvenliği açısından önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Dalgın, helal kesim açısından da uygun olduğunu dile getirdi.

Kesilen hayvanların yaklaşık 12 dakikada öldüğünü söyleyen Prof. Dr. Dalgın, “Hayvanlar da bizim kadar acı çekiyor, bizim kadar korkuyor. Bu cümleler duygusal değil, tamamen bilimsel cümlelerdir. Hayvan mezbahaya girerken zaten kanın kokusunu bizden çok daha iyi alıyor. Bilimsel olarak biliyoruz ki, ölüm bu hayvanlarda 10-12 dakika sürüyor ve bu acıyı hissediyorlar” diye konuştu.