Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Atakum Kent Meydanı'nda hayata geçirilecek '100. Yıl Anıtı' projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Deveci, "Bu meydanı tamamlamaya ve yaşamdan uzak, kuru bir meydan olmaktan kurtarmaya çalışıyoruz. Burada hukuksuz bir şey yok" dedi.

Atakum Belediye Başkanı  Cemil Deveci, Atakum Kent Meydanı'nda başlatılan '100. Yıl Anıtı' inşaatı hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Deveci, proje kapsamında yarım kalan bir alanın tamamlanarak meydanın yaşanabilir hale getirilmesini hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, çocukların tarihi öğrenebilecekleri bir alan oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.

atakum-100yil-aniti-5

Deveci, projenin sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla gerçekleştirildiğini vurgulayarak, belediye olanaklarıyla değil, toplumun desteğiyle hayata geçirildiğini ifade etti.

Hukuki süreçlere dikkat çeken Başkan Deveci, çözümün diyalogla mümkün olduğunu belirterek, "Burada hukuka aykırı bir şey yok. Burayı yaşanabilir bir meydan olması için çaba sarf ediyoruz. Cumhuriyetin 100. yılında bu alan, tarihini öğrenmek isteyenler için önemli bir kaynak olacak" diyerek şunları söyledi:

lkadım’da Konteyner Bakımı ile Tasarruf Sağlanıyor lkadım’da Konteyner Bakımı ile Tasarruf Sağlanıyor

"Bir proje var ancak yarım kalmış. Mesela burada havuz var ama projede havuz yok. Yarım bırakılmış bir alan ve kırık dökük. Bu meydanı tamamlamaya ve yaşamdan uzak, kuru bir meydan olmaktan kurtarmaya çalışıyoruz. Yürüyüş alanları da yapacağız ve çevreyi ağaçlandıracağız. Cumhuriyetin 100. yılında da burada 19 Mayıs’tan 29 Ekim’e kadar, Lozan Parkı çevresindeki okulların önünde yaptığımız gibi, çocukların gelip geçerken tarihlerini okuyabilecekleri ve öğrenebilecekleri bir yer olacak. Burayı sivil toplum örgütlerinin dayanışmasıyla yapıyoruz.

Onların mimarlarıyla bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu projede Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin müdahale etmesi gereken, ‘Ben de katkıda bulunayım’ diyecekleri varsa bunun bir yolu var. Zabıtayla olmaz bu iş. Büyükşehir Belediyesi alt belediyesine zabıta gönderirse, orada bir yığın şey tükenmiş demektiYarım bırakılan bir projeyi tamamlıyoruz. Eksik bulduğumuz meydanı yaşanabilir kılmaya çalışıyoruz. Bu alana insanlar gelsin, meydandan yararlansın istiyoruz.

atakum-100yil-aniti-4

Dün neredeydiniz peki? Dün de hukuksuzluk yaşandı burada. Ben de bu kentte yaşıyorum ve vergi veriyorum, benim paramla da yapıldı burası. Bunun hesabını kim soracak? Benden sorduğunuzu ondan neden sormuyorsunuz? Bu ikirciklilik neden? Peki kendisinin Deniz Kafe’de yaptığı nedir? Kıyı kenar çizgisinin üzerine inşaat yapıyor. Mahkeme üç kere inşaatı durdurdu ama mahkeme kararına rağmen yapıyor. Bunu kim soracak? Bunları konuşarak çözmemiz lazım. Bende devlet geleneği var.

Devlette yöneticilik yaptım. Kamu kurumu diğer kurumuna zabıta, polis göndermez. Bunun yazışması, diyalogu vardır. Kendinizde yoksa, 4.5 yıldır benden öğrendiğinizi yapsaydınız. 4.5 yıldır diyalogdan yanayım ve her şeyi konuşarak çözmeye çalışıyorum her yaptığınızı. Burada hukuka aykırı bir şey yok. Burayı yaşanabilir bir meydan olması, insanların gelip gideceği bir yer olması için gayret gösteriyoruz. Cumhuriyetin 100. yılında 100 anıt dikeceğiz ve bu meydana gelenler cumhuriyet tarihini buradan öğrenecek. Sadece burada değil Türkiye’nin pek çok yerinde buna benzer projeler gerçekleştiriliyor. Gözbebeğimiz gibi korumamız gereken cumhuriyetin 100. yılını yaşatmaya çalışıyoruz.

atakum-100yil-aniti-2

Mimarlar Odası ‘Neden proje yarışması yapmadınız?’ diye soruyor. Olabilirdi. Ama bu projeyi belediye olanaklarıyla yapmıyoruz. Cumhuriyetin 100. yılına benim de katkım olsun diyen sivil toplum örgütleriyle birlikte yapıyoruz. Tüm bütçesini onlar karşılıyorlar."

Editör: Haber Merkezi