Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Niğde ve çevresinde yaşanan zirai don felaketinin ardından bölgede yaptığı incelemelerde, meyve bahçelerinde yüzde 90’ın üzerinde zarar meydana geldiğini açıkladı. Bayraktar, “Bu boyutta bir afet, Türkiye tarım tarihinde nadir görülmüştür. Elma, ceviz, nektarin, şeftali ve kiraz üretiminde büyük kayıplar yaşanıyor” dedi.
“Don, Kuraklık ve Mevsimsel Dengesizlikler Tarımı Vurdu”
Bayraktar, Konya Ereğli, Karaman ve Niğde bölgesindeki tespitlerinde sadece don olaylarının değil, ocaktan itibaren yaşanan kuraklığın ve mevsimsel kaymaların da tarımı olumsuz etkilediğini vurguladı. “10 Nisan'da üç gün üst üste yaşanan don, ürünlerin tamamına yakınını etkiledi. Son 30 yılın en düşük sıcaklıkları eksi 20 dereceye kadar indi” ifadelerini kullandı.
“Çiftçimiz Ayakta Kalamazsa Gıda Güvenliği Tehlikeye Girer”
Ziyaret sırasında üreticilerle bir araya gelen Bayraktar, devletin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti:
“Çiftçiler hem kendi geçimi hem de Türkiye’nin gıda güvenliği için mücadele ediyor. Gençlerin tarımdan kopmaması için üreticinin acil desteklenmesi şart. Bu yıl çiftçi para kazanamayacak, borcunu ödeyemeyecek.”
“Borçlar Yapılandırılmalı, Nakdi Destekler Acilen Ulaştırılmalı”
Bayraktar, tarım kredi kooperatifleri ve bankalara olan borçların yapılandırılması gerektiğini belirterek, “Çiftçilerin yeniden üretim yapabilmesi için taze paraya ihtiyacı var. Düşük faizli krediye erişim kolaylaştırılmalı. Bugün sahip çıkılmazsa yarın sofralarımızda eksikler olacak. Bugün, üreticimize sahip çıkma günüdür” çağrısında bulundu.