CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Bafra’nın İkiztepe Mahallesi’nde buğday üreticileriyle bir araya geldi. Üretim maliyetlerinin yüzde 100 ile 150 arasında arttığına dikkat çeken Çan, hububat destekleme alım fiyatlarının sadece yüzde 12 oranında artmasının çiftçiyi tarlaya küstürdüğünü söyledi.
Üretim Maliyetleri ve Destekleme Politikaları Eleştirisi
Çan, üreticilerle yaptığı görüşmede, “Geçen yıldan bu zamana kadar buğday tarlasının girdi maliyetleri yüzde 100-150 arasında artarken, destekleme alım fiyatı sadece yüzde 12 arttı. Bu, çiftçiye ve Türk tarımına ihanettir,” dedi. Çan, üreticilerin ürünlerini satmakta zorlandığını, TMO’ya ürün vermek isteyenlerin Temmuz ayına kadar randevu alamadığını belirtti.
Üreticilerin Zor Durumu
Buğday üreticisi Behzat Kara, “Geçen seneki mazot fiyatı ile bu seneki arasında afaki bir fark var. Gübre ve tohum fiyatları da aynı şekilde arttı. Bu sene ektiğim buğdayı seneye ekmeyi düşünmüyorum, çünkü zarar ediyorum,” diye konuştu. Kara, köyüne dönerek üretim yapmak istediğini ancak üretime küstüğünü ifade etti.
"Tarlayı Boş Bırak, Daha Kârdasın"
Bir diğer üretici Mümin Candar ise, “Çalışırken batıyoruz. Çalışmayanlar bizden daha rahat. Tarlayı boş bırak, daha kârdasın,” dedi. TMO Genel Müdürü’nün “dünyada en yüksek fiyatı Türkiye verdi” açıklamasını eleştiren Candar, girdi maliyetlerinin farklı olduğunu vurguladı. Candar, çeltik üretiminde de benzer sorunlar yaşanacağını belirtti.
CHP'li Çan'ın Açıklamaları
Çan, “2001 yılında bir ton buğday satan çiftçi 33 gram altın alırken, bugün sadece 3,5-4 gram altın alabiliyor. Son 20 yılda ülke nüfusu 20 milyon artarken, Trakya büyüklüğünde tarım alanı ekilebilir olmaktan çıktı. Üreticimiz, ektiğiyle karnını doyuramıyor, sosyal ihtiyaçlarını karşılayamıyor. İktidar, çiftçiyi tarlaya küstürdü,” dedi.