Genç yaşlarda maruz kalınan güneş hasarı, ilerleyen dönemde cilt kanserine yol açabilir. Washington Post, en sık görülen kanser türü olan cilt kanserinden ve güneş hasarından korunmanın yollarını yazdı.

Güneş Hasarı Ne Sıklıkla Görülür?

NYU Grossman Tıp Fakültesi'nden Doçent Mary L. Stevenson, "Güneş hasarı son derece yaygın görülür. İki farklı dalga boyundaki ışınlar cilt hasarına yol açar," dedi. Harvard Tıp Fakültesi onkoloğu Catherine Pisano ise, Ultraviyole A'nın (UVA) cildin daha erken yaşlanmasına yol açtığını, Ultraviyole B'nin (UVB) ise normal hücreleri prekanseröz veya kanserli hücrelere dönüştüren DNA hasarına neden olabileceğini belirtti.

Cilt Gunes Samsun Kanser Haber Saglik 2

Prof. Dr. Bülent Yaşar: Greyfurt Karaciğer Sağlığı İçin Önem Taşıyor Prof. Dr. Bülent Yaşar: Greyfurt Karaciğer Sağlığı İçin Önem Taşıyor

Cilt Kanseri Ne Kadar Yaygın?

Sadece Amerika'da her gün 9.500 kişiye cilt kanseri teşhisi konuluyor. Bu da cilt kanserini ülkenin en yaygın kanser türü yapıyor. Stevenson, "Bazal hücreli karsinom en yaygın olanıdır, bunu skuamöz hücreli karsinom ve melanom takip eder," dedi. Melanom, cildin en derin katmanlarına geçip ölümcül hale gelebilir.

Cilt Kanserini Nasıl Önlersiniz?

Dermatolog Jeremy Brauer, "Cilt kanseri riskini tamamen ortadan kaldırmazsınız, ancak güneşten korunarak riski azaltabilirsiniz," dedi. Güneş kremi kullanımı, şapka ve güneş gözlüğü takmak, gölgede kalmak ve açık hava etkinliklerini sabah veya akşam saatlerinde planlamak alınabilecek önlemler arasındadır.

Güneş Hasarlı Cildin Tedavisi Var mı?

Stevenson, birden fazla cilt kanseri veya aktinik keratoz öyküsü olan kişilere topikal kremler reçete edilebileceğini söyledi. Fotodinamik terapi (PDT) ve fraksiyonel yüzey yenileme (Fraxel) gibi tedaviler, DNA hasarını onararak kanser riskini azaltabilir.

Cilt Gunes Samsun Kanser Haber Saglik 3

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Pisano, "Dört ila altı hafta içinde geçmeyen sivilce, böcek ısırığı veya kırmızı şişlikler bir dermatoloğa gösterilmelidir," dedi. Ayrıca, ciltteki lekenin yarısının diğer yarısıyla eşleşmemesi, kenarlarının pürüzlü olması, renk değişikliği, 6mm'den büyük olması veya sürekli büyümesi melanom belirtisi olabilir.

Cildinize dikkat etmek ve güneşten korunmak, sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Unutmayın, cildinize bakmak için hiçbir zaman geç değildir!

Editör: Burak GÜLEÇ