Samsun

Çocuklardan Dünya Liderlerine Açık Mektup

Samsun Büyükşehir Belediyesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde 'Çocuk Meclisi' programı düzenledi. Çocuklar dünya liderlerine mektup yazdı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde anlamlı bir adım attı. 'Çocuk Meclisi' programı kapsamında dünya liderlerine yönelik yazılmış ve kabul edilmiş bir açık mektup sunuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, çocukların dünya haklarına dikkat çekerek, "Tüm dünyanın çocukların hakları için seferber olması gerekiyor" dedi.

Program, 17 ilçeden 86 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar'ın da yer aldığı etkinlikte, 'Açık Mektup' 8. sınıf öğrencisi ve Meclis Başkanı Zehra Zülal Başer tarafından okundu ve meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Mektubun dünya liderlerine iletilmesi planlanıyor.

Mektupta, dünya liderlerine çocukların umutları ve yaşadıkları zorluklar konusunda seslendi. Başkan Demir, çocukların haklarına vurgu yaparak, "Sizin için yapılacak her türlü faaliyet, dünyanın en kıymetli ve birinci hedefi olmalı" şeklinde konuştu.

Programın ardından, 'Çocuk Meclisi' üyeleri ve 100 öğrenci Tütün İskelesi'ne giderek denize karanfil bıraktı ve şehri ziyaret etti.

Mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Dünya liderlerine açık mektup; Kimimiz beyaz, kimimiz sarı, kimimiz siyah. Bazılarımız üzgün, bazılarımız mutlu, birçoğumuz umutlu. Ya savaştan kaçıyor ya da yaşadıkları şehirlerde öldürülüyor çocuklar. Sahi ne kadar umurunuzda bir çocuğun yüreğinden geçenler? Her birimiz dünyanın umuduyuz. Çünkü çocuk sevgi, sevinç, heyecan ve masum bir kalptir.

Yeryüzünün tüm çocukları yeryüzünün tüm anne babalarının değil mi? Çocuğunun ayağına diken batsa canı yanan anne babalar aynı sızıyı tüm çocuklar için de hissetmez mi? Dünyanın tüm ülkelerinin Sayın Liderleri! Çocuklarınıza bizden selam söyleyin. Umarız ki başlarına bir felaket gelmesin. Umarız ki uyku zamanları geldiğinde ninnileri bomba ve kurşun sesleri, insan çığlıkları olmasın. Çocuklarınızın gözlerine bakın lütfen. Yeni bir güne uyandıklarında annelerinin gülümsemesi yerine acının soğuk yüzünü görmesinler.

Umarız ki çocuklarınız ülkenizde barış ve esenlik içinde okullarına devam edebilsinler. Acaba geri dönebilecek miyiz endişesi yaşamasınlar. Senede bir gün çocuk hakları adına yazılıp çizilenlerle acılar dinmiyor. Merak ediyoruz Sayın Başkanlar; her sene çocuk hakları gününü neden kutluyoruz? Dünyada binlerce çocuk öldürülürken, binlerce çocuk mülteci olurken, binlerce çocuk açlık çekerken, binlerce çocuk gülmezken ne adına kutlama yapıyoruz? Çocuk hakları günü sadece bir masaldan ibaret olmasın.

Dünyanın karamsar, merhametsiz, duyarsız, özensiz tavrını silmek için: Bir tutam çocuk saflığı, bir tutam merhamet, bir tutam şefkat, bir tutam barış, bir tutam sevgi, bir tutam duyarlılık gerekiyor. Biz çocuklar Hak’tan geldik; güzellikten, doğruluktan, adaletten, merhametten yanayız. Dünyaya bakınca sınırlar, savaşlar, acılar görmek istemiyoruz artık. Yorulduk çünkü. Çiçek kadar ömrümüzde sürekli avlanan çocuklar oluyor. Dünyaya bakınca üşüyorum, diyor bir çocuk. Bu çocuğun hissettikleri hiç mi umurunuzda değil? Dünya çocuk hakları geliyor her sene ve geçiyor. Bu sene geçmesin deyip kalıcı bir iş yapmak istiyorsanız meselâ savaş sözcüğünü dünyanın tüm dillerinden çıkartıp çöpe atın. Büyümek istiyoruz eğer mümkünse. Çok şey mi istiyoruz?”