Samsun’da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından düzenlenen konferansta konuşan Strateji Uzmanı Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, Cumhuriyet’in bir gecede ilan edilmediğini belirterek, bu sürecin Mustafa Kemal Atatürk’ün uzun yıllar boyunca şekillendirdiği çağdaş Türkiye projesinin eseri olduğunu söyledi.
Cumhuriyet’in Temelleri ve Atatürk’ün Vizyonu
Dr. Naim Babüroğlu, Cumhuriyet rejimine giden yolun 1921 Anayasası ile başladığını vurguladı:
“Atatürk, Cumhuriyet’i bir gecede ilan etmedi. 1921 Anayasası’nın birinci maddesi olan 'Milli Egemenlik' ilkesi bu sürecin ilk adımıydı. Atatürk, J.J. Rousseau, Montesquieu, Kant gibi yabancı aydınların yanı sıra, Tevfik Fikret, Namık Kemal ve Ziya Gökalp gibi yerli düşünürleri okuyarak modern Türkiye’nin temelini attı.”
19 Mayıs 1919’un, Cumhuriyet’in ilk işaretlerinden biri olduğunu belirten Babüroğlu, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktıktan sonra ordu müfettişi olarak 22 Mayıs’ta gönderdiği raporda “Millet, milli egemenlik esasını kabul etmiştir ve bunu gerçekleştirecektir” ifadelerine yer verdiğini söyledi.
Cumhuriyet, Türkiye’yi Nasıl Değiştirdi?
Cumhuriyet’in ilan edildiği yıllarda Türkiye’nin 13 milyon nüfusa ve %7 erkek, %0.4 kadın okuma-yazma oranına sahip olduğunu belirten Babüroğlu, bu dönüşümün ne kadar büyük bir başarı olduğunu şu sözlerle anlattı:
- 1935’te okuma-yazma oranı %19,2’ye yükseldi.
- Kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1934’te verildi.
- 1935 seçimlerinde 18 kadın milletvekili meclise girdi.
- Türkiye’de 72 ortaokul, 23 lise ve sadece bir üniversite vardı.
- Cumhuriyet ile doktor, sağlık çalışanı ve eğitim alanındaki büyük dönüşüm başladı.
“Cumhuriyet, Atatürk’ün En Büyük Eseri”
Babüroğlu, Cumhuriyet’in Süleyman Demirel’i Cumhurbaşkanlığına, Aziz Sancar’ı Nobel ödülüne taşıyan rejim olduğunu belirterek, sözlerini “Cumhuriyet, Atatürk’ün mucizesidir” diyerek tamamladı.