Türk Eczacıları Birliği, ilaç yokluklarının önüne geçmek ve hastaların tedaviye erişimini sağlamak amacıyla yapılan açıklamalarda, sağlık sisteminin önemli bir parçası olan eczanelerin ayakta kalabilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Eczacılar, son dönemlerde artan ilaç yokluklarının ve yeni düzenlemelerin ekonomik zorlukları daha da derinleştirdiğini belirtti.
Resmi Gazete’de yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kuru 21,67 lira olarak güncellenmiş ve ilaç fiyatlarına yüzde 23,5 oranında zam gelmiştir. Ancak bu kararda, eczacıların ekonomik durumu göz ardı edilmiştir.
Eczacılar, sık sık yaşanan ilaç yokluklarının sorumlusunun kendileri olmadığını, bu durumun mesleki sürdürülebilirliklerine yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Özellikle, ortalama 3 personel istihdam eden eczaneler, personel ve işletme giderlerini karşılayamaz hale gelmiş, ecza depolarına olan borçlarını ödemek için kredi çekmekte zorlanmaktadır.
Eczacılar, yaşadıkları mali sorunların ve haklı taleplerinin yetkililere defalarca iletildiğini, ancak son düzenlemelerde kendilerinin görmezden gelindiğini belirtti. Bu durumun kabul edilemez olduğunu ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Eczacılar, ilaç sanayisinin ve ecza depolarının ihtiyaçlarına yönelik geçici çözümler yerine, kalıcı ve yenilikçi düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bu konuyla ilgili olarak, 31 Ekim 2024 Perşembe günü, tüm eczacı odası başkanları Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı için Ankara Türk Eczacıları Birliği’nde bir araya gelecek. Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan da toplantıya katılacak.
Türk Eczacıları Birliği, ilaç yokluklarına engel olmak ve hastaların tedaviye erişimini sağlamak adına üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini belirtti.