Samsun

Ergenlerde Oyun Bağımlılığı: Aile İlişkilerinin Önemine Değinildi

Samsun OMÜ'den Dr. Tuğba Ayçiçek Dinçer, ergenlerde oyun bağımlılığının artışına dikkat çekerek aile ilişkilerinin önemini vurguladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, ergenlerde artan oyun bağımlılığına dikkat çekti. Yaptığı açıklamada, “Yapılan araştırmalar bağımlı olan oyuncular arasında depresyon, anksiyete, sosyal fobi ve düşük okul başarısını ilişkilendirmiştir,” dedi. Dr. Dinçer, bu bağımlılığın yalnızlık ve sosyal çevreden çekilme gibi sorunlarla ilişkilendirildiğini vurgulayarak, “Ergenler çevrimiçi oyunları bu sorunların üstesinden gelmek için bir kaçış yolu haline getirebiliyor,” ifadesinde bulundu.

Genel hatlarıyla dijital oyun bağımlılığının, oyun oynama alışkanlıkları üzerindeki kontrolün ciddi şekilde azalması olarak tanımlandığını belirten Dr. Dinçer, bu durumun bireylerin günlük işleyişini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. İnternetin kontrolsüz kullanımının, dijital oyun bağımlılığı riskini artırdığını ifade eden Dr. Dinçer, “Dijital oyun geliştiricilerin düşük giriş eşiği stratejisi uygulamaları, akıllı telefonların çevrim içi oyunları çalıştırabilmesini sağlıyor,” dedi.

Çalışmaların dünya genelinde çevrim içi oyun bağımlılığının yaygınlığının %3,1’e ulaştığını ve ergen erkeklerde bu oranın %6,8, ergen kızlarda ise %1,3 olduğunu gösterdiğini dile getiren Dr. Dinçer, “Türkiye’de bağımlı oyuncu oranı %11,1 ile %28,8 arasında bulunmuş,” ifadesinde bulundu.

Ailelerin Rolü ve Ebeveynlik

Dr. Dinçer, aile ilişkilerinin çocukların dijital oyun bağımlılığını engellemedeki büyük rolüne dikkat çekti. Ebeveynlerin doğru bir rol model olmalarının önemli olduğunu belirten Dr. Dinçer, “Ebeveynlerin depresyon ve kaygı gibi zihinsel sorunları, çocukların kötü alışkanlıklara yönelmesine neden olabiliyor,” dedi.

Dijital oyun bağımlılığının, özellikle ergenlerde psikososyal sorunlarla ilişkili olduğunu belirten Dr. Dinçer, şiddet içeren oyunların yalnızlık, düşük yaşam memnuniyeti, saldırgan davranışlar ve dikkat eksikliği gibi sorunlarla ilişkilendirildiğini ifade etti. “Günlük hayattan kaynaklanan kaygıyı oyun oynayarak gidermeyi seçen çocuklar, bu nedenle çok fazla saat harcamaya eğilimli hale geliyorlar,” dedi.

Çözüm Önerileri

Ailelere, çocuklarının dijital oyunlarla sağlıklı bir ilişki kurabilmesi için belirli sınırlar koymaları gerektiğini belirten Dr. Dinçer, oyunların sosyal aktivitelerle dengelenmesi gerektiğini vurguladı. Ebeveynlerin çocuklarının zihinsel sağlıkları için dikkatli olmaları gerektiğini dile getirerek, intihar ve depresyon gibi durumların önlenmesi için profesyonel yardım almanın önemine dikkat çekti.