İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı, Samsun Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta, Samsun'un Çarşamba ilçesine bağlı Paşayazı köyünde fındık bahçelerini ziyaret etti. Bahçelerdeki durumu yerinde gözlemleyen Usta, gördükleri karşısında derin bir üzüntü yaşadığını ifade etti. Sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla fındık üreticilerinin yaşadığı sorunları gündeme getiren Usta, fındığın geleceğinin ciddi bir tehdit altında olduğunu vurguladı.

Fındık Geleceği Tehlikede

Dr. Erhan Usta, Türkiye ekonomisi için büyük bir öneme sahip olan fındık üretiminin tehlikede olduğunu belirterek, "Yaklaşık 500 bin ailenin geçimini sağlayan ve 2 milyar doları bulan ihracat değeri ile Türkiye'nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındığın geleceği tehlikede" dedi. Usta, fındığın ülke ekonomisine yaptığı katkının altını çizerek, hükümetin bu duruma acilen müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.

Erhan Usta Findik Ureticisi 4

Kahverengi Kokarca Tehdidi Büyüyor

Usta, 2017 yılında Doğu Karadeniz'de ilk kez görülen ve hızla Samsun'a kadar yayılan kahverengi kokarca böceğinin, fındık başta olmak üzere tüm meyve ve sebze ürünlerine ciddi zarar verdiğini söyledi. Usta, "Hiçbir önlem alınmadığı için böcek, bu sene de mahsulü tarumar etti. Hükümet yetkilileri ise sadece 3-5 afiş asmakla yetindi" diyerek, yetkililerin ihmalkarlığını eleştirdi.

Fındık Fiyatları Yetersiz

Fındık fiyatlarının mevcut ekonomik koşullarda yetersiz olduğunu belirten Usta, "Bu yıl hükümet, fındığın kilosunu 130 TL olarak belirledi. Ancak artan girdi maliyetleri, ilaçlama masrafları, günlük işçi ücretleri ve yüksek enflasyon ortamı düşünüldüğünde, bu fiyatın 170 TL olması gerekirdi" dedi. Usta, piyasanın da bu düşük fiyatlar üzerinden üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti.

Erhan Usta Findik Ureticisi 3

Erhan Usta: Ladik Gölü Kuraklık ve İhmallerle Yok Olma Tehlikesinde Erhan Usta: Ladik Gölü Kuraklık ve İhmallerle Yok Olma Tehlikesinde

TMO ve Piyasa Sorunları

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 45 günlük vadeli ödemeler yapması ve piyasaya geç girmesi nedeniyle, üreticilerin büyük mağduriyet yaşadığını söyleyen Usta, "Zehirli böceğin ürünü çürütmesinden sonra, bırakın 130 TL’yi, vatandaş fındığının kilosunu 30-40 TL’ye sattı. Yani üretici battı" dedi. Usta, TMO'nun daha etkin ve hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi