Samsun'un Canik ilçesinde meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği heyelan faciası sonrası dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Heyelanın yaşandığı akaryakıt istasyonunun bulunduğu alanda, Acil Durum Toplanma Bölgesi’ tabelası olduğu görüldü.

"Canik Gibi Bölgeler Mutlaka Koruma Altına Alınmalı"

Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Coğrafi Bilgi Sistemleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Kılıçoğlu, heyelana ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Samsun’a Çeltik Üretimini Güçlendirecek Dev Tesis Geliyor Samsun’a Çeltik Üretimini Güçlendirecek Dev Tesis Geliyor

Kılıçoğlu, Canik gibi yamaç bölgelerinde şev stabilitesi çalışmalarının yeterli yapılmadığını belirterek, “Bu tür yerlerde kaya mekaniği dikkate alınmalı. Yamaçların topukları oyuldukça risk artıyor. Canik gibi bölgeler mutlaka koruma altına alınmalı” dedi.

Samsun Heyelan Acil Toplanma 2

"Her Bölge İçin Ayrı Mühendislik Projeleri Gerekli"

Heyelan riskinin sadece yağışla açıklanamayacağını vurgulayan Doç. Dr. Kılıçoğlu, Karadeniz’in doğal yapısının bu tür afetlere açık olduğunu ifade etti.

“Mühendislik ve afet planlaması en kötü senaryoya göre yapılmalı. Belediyeler, üniversitelerden destek alarak her bölge için ayrı mühendislik projeleri hazırlamalı. Bilimsel veriler kullanılmadan güvenli yapılaşma sağlanamaz” diyen Kılıçoğlu, Samsun'un yamaç hareketleri açısından özellikle riskli bir coğrafyada bulunduğunu belirtti.

Bilimsel Yaklaşım Şart

Doç. Dr. Kılıçoğlu, afetlerin önlenmesi için bilimsel yaklaşımların zorunlu olduğunu vurgulayarak, “Ancak bilimsel temelli mühendislik çözümleriyle bu tür felaketlerin önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.