Samsun

Hititlerin Kutsal Şehri Nerik’te 27 Çivi Yazılı Tablet Bulundu!

Vezirköprü'deki Oymaağaç Höyüğü'nde yapılan kazılarda, Hititlere ait kutsal şehir Nerik hakkında bilgi veren 27 çivi yazılı tablete ulaşıldı.

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Oymaağaç Höyüğü'nde Hititlerin kutsal kenti Nerik'i ortaya çıkarmak amacıyla sürdürülen kazı çalışmaları, önemli bulgularla devam ediyor. Şimdiye kadar 27 çivi yazılı tablete ulaşarak bu antik şehir hakkında değerli bilgiler edinildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 yıldır devam eden kazılarda elde ettikleri bulguların önemine vurgu yaptı. Yılmaz, "Bu yıl temmuz ayında başlayan çalışmalarımız kasım ayına kadar devam edecek. Burası Hititlerin kutsal şehri Nerik olarak biliniyor," dedi.

Kazı Çalışmalarının Detayları

Yılmaz, Hititlerin en erken yerleşiminin kalkolitik döneme kadar uzandığını belirterek, "Günümüzden 6 bin yıl kadar öncesine uzanan bir yerleşimden bahsediyoruz. Demir Çağı'nda yerleşim devam ediyor ve son aşamada Roma Dönemi'nde bir mezarlık olarak yerleşim son buluyor," şeklinde konuştu. Kazıların bu yılki bölümü, höyüğün kuzeybatısında yer alan geniş düzlükte gerçekleştiriliyor.

Kazı çalışmalarında çivi yazılı belgelerin önemli buluntular arasında yer aldığını ifade eden Yılmaz, "Nerik savını destekleyen birçok buluntu bu yıl da gelmeye devam etti," dedi. Şimdiye kadar buldukları 27 çivi yazılı tabletin çoğunun Samsun Müzesi'nde sergilendiğini belirten Yılmaz, bu tabletlerin Nerik ismini ve çevresindeki coğrafi unsurları tanımladığını aktardı.

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü'nden Açıklama

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ise kazı çalışmalarının başarılı bir şekilde sürdüğünü ifade ederek, "Buranın her bir santimetrekaresinde adeta bir medeniyet bulgusu var," dedi. Almaz, bu bulguların Samsun ve Anadolu tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.