Samsun

İzmir Otizm Orkestrası Farkındalık İçin Şehir Şehir Geziyor!

İzmir Otizm Orkestrası (İZOT), otizmli bireylerin müzikle sosyalleşmesini sağlıyor. 250'den fazla konser vererek otizm farkındalığını artırmayı hedefliyor.

Loading...

Otizmli çocuklardan oluşan İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu (İZOT), verdikleri konserlerle otizme dikkat çekiyor. 2013 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü mezunu Orçun Berrakçay tarafından 4 öğrenciyle kurulan orkestra, yurt içi ve yurt dışında 250'yi aşkın konser vererek otizmli bireylerin sosyalleşmesine katkı sağlıyor.

Ersözlü, "İZOT, özellikle üniversitelerde verdiği konserlerle öğretmen adaylarına otizmli çocukların müzik eğitimi ile neler başarabileceğini göstermeyi hedefliyor," dedi. 11 yıl içinde 40 otizmli bireye ulaşan İZOT, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde 254'üncü konserini verdi.

Orçun Berrakçay’ın Açıklamaları

Orkestra şefi Orçun Berrakçay, 40 kişilik orkestranın yaş ortalamasının 25 olduğunu belirterek, "Her öğrencinin sahnede bir görevi var. Amacımız otizmli bireylerin müzikle neler yapabileceğini göstermek," dedi. Eğitimin ilerlemesiyle birlikte öğrencilerin sahnede kalma sürelerinin 13 dakikadan 2 saate çıktığını vurguladı.

Berrakçay, "Bu çocuklarımız, eğitim hayatlarına devam ettikleri sürede, 45 dakika oturmayı öğrendiler. Artık arkadaşları tarafından kabul ediliyorlar," ifadelerini kullandı. Bugün koroda bir öğrencinin doktora, bir diğerinin yüksek lisans, yaklaşık 10 öğrencinin de müzik ve ilgili bölümlerde akademik eğitimlerine devam ettiğini belirtti.

Sosyalleşme ve Destek

İZOT Orkestra Koordinatörü Semra Güngör, konuşamayan otizmli bireylerin dahi müzik sayesinde şarkı söylemeye başladığını dile getirdi. "Bu topluluk, çocuklarımızın sosyalleşmelerini sağladı. Arkadaşlıkları pekişti," dedi.

Türkiye'nin çeşitli illerinde ücretsiz konserler veren İZOT, üniversitelerde öğrencileri bilgilendirmeyi ve otizmli aileleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Azerbaycan'dan bir dernekten gelen daveti de değerlendiren Güngör, destek vermeye devam ettiklerini aktardı.

Öğrencilerin Düşünceleri

Toprak Tahir Kurt, koronun davulcusu olarak davul çalmayı çok sevdiğini belirtirken, "Küçüklüğümden beri davul çalıyorum. İnşallah üniversite okuyup benden sonraki arkadaşlarıma müzik öğretmenliği yapacağım," dedi.

Eren Arıcan ise koroda kendini çok mutlu hissettiğini, şarkı söyleyip ritim tutmanın kendisine iyi geldiğini ifade etti.

İZOT'un çalışmaları, otizm farkındalığını artırırken, otizmli bireylerin toplumda daha fazla yer edinmesine yardımcı oluyor.