Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. İslam Saruhan, son yıllarda Karadeniz'de hızla yayılan kahverengi kokarca böceğinin, özellikle fındık üretiminde büyük zarara yol açtığını vurguladı. İstilacı bir böcek olan kahverengi kokarcanın, sadece fındıkta değil, yaklaşık 300 farklı üründe ciddi hasar oluşturduğunu belirten Saruhan, bu böcekle mücadelenin önemine dikkat çekti.

Kahverengi Kokarca Findik Uyari 5

Babasını Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Babasını Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis

Doç. Dr. Saruhan, “Kahverengi kokarca, özellikle son 5 yılda ülkemizde sıkça görülmeye başlandı ve fındık üretimini ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu böcek, fındığın kalitesini düşüren lekeli iç oluşumuna neden oluyor. Bölgede sayıları her geçen yıl artıyor ve bu durum üreticilerimiz için büyük bir sorun haline geldi. Devletimiz bu konuya ciddi şekilde eğiliyor ve çeşitli önlemler alınıyor” dedi.

Kahverengi Kokarca Findik Uyari 4

Kahverengi kokarca ile mücadelede doğru ilaçlama zamanının kritik olduğuna dikkat çeken Saruhan, “Bu böcek kışı evlerde geçiriyor ve bir sonraki yıla daha dayanıklı olarak geri dönüyor. Bu nedenle, halkımızın evlerini koruması ve böceğin girişini engellemesi büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında, bu böceğin doğal düşmanları olan samuray arıları yetiştirilerek doğaya salınıyor. Ayrıca, ruhsatlı ilaçlarla zamanında yapılacak ilaçlama ile etkili sonuçlar alınabilir” ifadelerini kullandı.

Kahverengi Kokarca Findik Uyari 3

Kaynak: dha