Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’de son yıllarda sıkça yaşanan doğal afetleri ve bölgenin depremselliğini değerlendirdi. Bektaş, Karadeniz fayının olası bir 6.6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline dikkat çekerek, bölgenin her an bu büyüklükte bir depreme hazır olması gerektiğini vurguladı.
Karadeniz Fayı Sahili Tehdit Ediyor
Karadeniz sahilinin kuzeyden ve güneyden iki deprem kuşağı ile çevrili olduğunu belirten Prof. Dr. Bektaş, “Karadeniz fayı, sahil kesimlerini doğrudan tehdit ediyor. Trabzon-Rize sahili, Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu Fayı tarafından da çevrilmiş durumda” dedi.
Heyelanlar ve Depremlerin İlişkisi
Bölgedeki küçük ve orta ölçekli depremlerin heyelanları tetiklediğini söyleyen Bektaş, özellikle 2012’den bu yana Karadeniz sahilinde artan deprem hareketlerinin yamaçlardaki stabil olmayan yapıları hareketlendirdiğini ifade etti. Yağış, yer çekimi ve depremsellik, bölgedeki heyelanların temel nedenleri arasında yer alıyor.
Yapı Stoku İçin Uyarı
Bektaş, sahil kesimindeki yapı stokunun olası büyük depremler göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini belirtti. “AFAD verilerine göre, önümüzdeki 50 yıl içinde bu fayın 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretme olasılığı %90. Sahil kesimindeki kumlu zeminler, deprem etkisini daha da artırabilir” dedi.
Depremler Heyelanları Nasıl Tetikliyor?
“Depremler yamaçlarda adeta bir çekiçleme görevi yapıyor” diyen Bektaş, küçük ve orta ölçekli depremlerin heyelanlara neden olduğunu vurguladı. Özellikle son yıllarda Artvin ve Rize gibi bölgelerde yaşanan heyelanların arkasında bu sarsıntılar bulunuyor.
Karadeniz’de Tehlike Artıyor
Doğu Karadeniz, hem deprem riski hem de heyelan tehlikesi ile karşı karşıya. Bölge halkının ve yetkililerin olası büyük afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bektaş, sahil kesimindeki yerleşimlerin özellikle risk altında olduğunu ifade etti.