Ataşehir'de 3 katlı otelde yangın: 3'ü ağır, 5 yaralı Ataşehir'de 3 katlı otelde yangın: 3'ü ağır, 5 yaralı

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Bat, deniz suyu sıcaklığındaki artışın, Karadeniz’de sıklıkla görülen denizanalarının hamsinin besin kaynakları arasında yer alan zooplankton organizmaların azalmasına neden olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Bat, yaptığı açıklamada, Samsun ve Sinop sahillerinde gerçekleştirdikleri bilimsel araştırmalarda, Karadeniz kıyılarında denizanası varlığında artış yaşandığını gözlemlediklerini aktardı. "Bu artışın en önemli nedenlerinden biri, deniz suyu sıcaklığındaki değişimdir," diyen Bat, denizanalarının optimum büyüme ve üreme için belirli bir sıcaklık seviyesine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Rüzgarların Rolü

Bat, denizanalarının kıyılarda daha fazla görülmesinin sebeplerinden birinin de hakim esen rüzgarlar olduğunu belirtti. Rüzgarların etkisiyle dalgaların denizanalarını kıyı kesimlere taşıdığını değerlendirdi.

Besin Zincirindeki Etkisi

Prof. Dr. Bat, denizanalarının hayvansal küçük organizmalarla beslenip, Karadeniz’deki zengin çeşitlilikten yararlandığını vurguladı. Hamsinin besin zincirinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bat, "Hamsinin tükettiği gıdaların başında zooplankton organizmalar geliyor. Denizanaları, hamsinin de yediği besinleri tüketmesi nedeniyle, zooplanktonların azalmasına neden olabilir," dedi.

Sağlık Açısından Tehlikeler

Bat, denizanalarının sahillerde sağlık açısından tehlikeler oluşturabileceğini hatırlatarak, "Yüzücüler ve alerjik duruma sahip çocuklar için risk teşkil edebilir. Temas halinde vücutta kızarıklık ve yanma oluşturan denizanalarına karşı dikkatli olunması gerekiyor," ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa