Samsun’un UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait veteriner kliniği, kuşların tedavisine yönelik önemli bir görevi üstleniyor. Kliniğin kapatılmasının ardından dört yıl aradan sonra yeniden aktif hale getirilmesi, göçmen kuşların sağlık durumlarının iyileştirilmesi adına umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Kizilirmak Deltasi Yarali Baykus Tedavi 4

Son dört ayda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürlüğü tarafından kliniğe getirilen 18 peçeli baykuştan tedavisi tamamlanan 12'si doğaya salındı. Kliniğe gelen baykuşların çoğunun yavru olduğu ve zehirlenme ya da elektrik çarpması gibi sebeplerle yaralandığı belirtildi. Kliniğin başında bulunan veteriner hekim Paria İsfendiyaroğlu, “12 peçeli baykuşu doğaya saldık. Ancak ağır yaralı olan 3 baykuş telef oldu, 3'ünün tedavisi ise devam ediyor,” dedi.

İsfendiyaroğlu, peçeli baykuşların beslenmesine ilişkin de bilgiler vererek, bu hayvanların kemirgen hayvanlar ve küçük kuşlarla beslendiğini aktardı. Ayrıca, yavru baykuşların ilk bir aylık beslenmesinin kritik bir dönem olduğunu vurguladı. “Yavru ölümleri çok olur, bu nedenle dikkatli olmamız gerekiyor,” dedi.

Kizilirmak Deltasi Yarali Baykus Tedavi 3

6’ncı sınıf öğrencisi Orhan’dan alkollü araç kullanmayı önleyecek proje 6’ncı sınıf öğrencisi Orhan’dan alkollü araç kullanmayı önleyecek proje

Kliniğe gelen bir diğer yaban hayvanı olan bozkır şahini de tedavi edildi. Enfeksiyon ve zehirlenme ile gelen şahinin durumunun hızla düzeldiğini belirten İsfendiyaroğlu, “Kas skoru sıfır olan şahini tedavi ettikten sonra tekrar doğaya bırakmayı planlıyoruz,” diye ekledi.

İsfendiyaroğlu, yaban hayvanlarının yaşam alanlarının giderek kısıtlandığına dikkat çekerek, “Bu klinik, yaralı hayvanların yeniden doğaya dönmesi için ikinci bir şans sunuyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Halit Doğan’ın destekleriyle kliniğimizin tekrar açılması, bu konuda büyük bir katkı sağladı,” şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı