ABD merkezli tıp dergisi "Neurology"de yayımlanan yeni bir araştırma, kötü bir gece uykusunun yaşamın ilerleyen dönemlerinde beyin yaşını etkileyebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, 15 yıl boyunca yaklaşık 600 katılımcıyı değerlendirdi. Başlangıçta yaş ortalaması 40 olan bu bireylere uyku alışkanlıkları hakkında çeşitli sorular soruldu. "Genellikle uykuya dalmakta güçlük çekiyor musunuz? Geceleri birkaç kez uyanır mısınız? Çok erken mi uyanırsınız?" gibi sorular, katılımcıların uyku düzenleri hakkında önemli veriler sağladı.

Prof. Dr. Bülent Yaşar: Greyfurt Karaciğer Sağlığı İçin Önem Taşıyor Prof. Dr. Bülent Yaşar: Greyfurt Karaciğer Sağlığı İçin Önem Taşıyor

Katılımcılar, 5 yıl sonra sağlıksız uyku alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla ikinci bir anket doldurdular. Bu ankette "kötü uyku kalitesi, gündüz uykulu olma hali, uykuya dalmada zorluk, uykuda kalma zorluğu, sabah erken uyanma ve kısa uyku süresi" gibi sağlıksız uyku özellikleri yer aldı.

Katılımcılar, bu alışkanlıkların sayısına göre üç gruptan birine yerleştirildi: Hiçbirine sahip olmayan veya sadece birine sahip olanlar düşük grup, iki veya üçüne sahip olanlar orta grup ve dört veya daha fazla alışkanlığa sahip olanlar yüksek grup olarak nitelendirildi.

Araştırma sürecinin 10 yıl sonrasında, katılımcıların beyin yaşlarını belirlemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve çeşitli cihazlar kullanıldı. Sonuçlar, sağlıksız uyku alışkanlıklarının çoğuna sahip olan yüksek gruptaki kişilerin ortalama beyin yaşının, düşük gruptakilerden 2,6 yaş daha ileri olduğunu gösterdi. Orta grubun ortalama beyin yaşı da düşük gruptaki katılımcılardan 1,6 yaş daha ileriydi.

California Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kristine Yaffe, araştırmanın bulgularını değerlendirerek, "Bulgularımız, tutarlı bir uyku programı sürdürmek, egzersiz yapmak, yatmadan önce kafein ve alkolden kaçınmak ve gevşeme teknikleri kullanmak da dahil olmak üzere, beyin sağlığını korumak için uyku sorunlarını yaşamın erken dönemlerinde ele almanın önemini vurgulamaktadır," dedi.

Araştırmacılar, Ulusal Yaşlanma Enstitüsü tarafından finanse edilen bu çalışmanın, yetersiz uykunun beyin yaşlanmasını hızlandırdığını kanıtlamadığını, sadece iki durum arasında bir ilişki gösterdiğini belirtti. Ayrıca, çok fazla veya çok az uyuyan bireylerin tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, koroner kalp hastalığı ve felç gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğu ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi