Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Yusuf Demir, bu kış aylarında yeterli yağış alamama ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Küresel sıcaklıkların artmasına neden olan ‘El Nino’ hava olayının sona ermesiyle birlikte, gezegeni serin tutan ‘La Nina’ hava koşullarının etkili olmaya başladığını vurgulayan Demir, bu durumun kış döneminde istenilen kar yağışını etkileyebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Demir, Güney Amerika’nın batı kıyısı boyunca Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularının soğumasıyla oluşan ‘La Nina’nın, kış aylarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. Türkiye’nin Batı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kurak bir dönem yaşanabileceğine dikkat çeken Demir, bu bölgelerde yağışların azalmasının tarım ve su kaynakları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini dile getirdi.
“Bu kış aylarında La Nina etkisiyle istenilen kar yağışını alamayabiliriz” diyen Prof. Dr. Demir, hem vatandaşlara hem de yetkililere doğaya, çevreye ve su kaynaklarına sahip çıkma çağrısında bulundu. 2024 yılı sonbahar aylarının hazırlık dönemi olarak geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Uzmanlar, böyle bir riskin olduğunu söylüyor. Hem toplumsal olarak hem de yerel yönetimlerin bu konuda hazır olmaları gerekiyor. Her anımızı doğru kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, su kaynaklarının hidrolojik döngü içerisindeki etkisinin giderek azaldığına ve bu durumun ülke içinde dağılım ve değişimle önemli noktalara geldiğine dikkat çeken Demir, “Su kaynaklarımızı koruyarak geleceğe taşımak çok önemli. İleride bu tehlikeleri yaşamamak için duyarlı bireyler olmalıyız” dedi.
Son olarak, yerel yönetimlerin gerekli birimleri kurarak tedbir alması gerektiğini ifade eden Demir, “2024 yılı sonbaharının önümüzdeki 3-4 ayın hazırlık evresi olarak geçmesi lazım. Bütün birimlere büyük görev düşüyor. Toplumu bu konuda duyarlı hale getirmek çok önemli” şeklinde konuştu.