Metro Türkiye, sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek amacıyla Samsun’un Yakakent ilçesinde yetiştirdiği Türk somonunun ilk hasadını gerçekleştirdi. Metro Premium markasıyla 350 tonluk ilk üretimi reyonlara taşıyan şirket, çevre dostu yem kullanımıyla 250 ton deniz balığının yem olarak kullanılmasının önüne geçti.

Turk Somonu Karadeniz Hasat 4

Bakan Şimşek: 2025 yılında 64 milyar dolar turizm gelirine ulaşmayı öngörüyoruz Bakan Şimşek: 2025 yılında 64 milyar dolar turizm gelirine ulaşmayı öngörüyoruz

Balık Yetiştiriciliğinde Yeni Dönem: Özel Yem, Az Stres, Yüksek Kalite

Skretting Türkiye iş birliğiyle geliştirilen özel yemler sayesinde Omega-3 oranı yüksek, sağlıklı ve çevreci bir ürün elde edildi. Balıkların metreküp başına 8-10 kg’lık ferah kafeslerde yetiştirildiğini belirten Metro Türkiye Satın Alma Direktörü Hamit Baykal, "Balığın yalnızca ekonomik değil, ekolojik bir değer olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Samsun Turk Somonu Uretim 5

227 Kalite Testinden Geçen Somon 300-330 TL Bandında Satışta

Norveç somonuna göre daha uygun fiyatla satışa sunulan Metro Premium Türk Somonu, toplamda 227 ayrı kalite kontrol sürecinden geçiriliyor. Baykal, somonun taze, donuk ve füme olarak reyonlarda yer aldığını belirterek restoran menülerine taşınması için Gastronometro projesiyle özel tarifler geliştirdiklerini söyledi.

Erzincan’dan Samsun’a Uzanan 2 Yıllık Üretim Yolculuğu

Parlak Su Ürünleri Genel Müdürü Sezgin Arslan, üretim sürecinin Erzincan’daki yumurtlama tesislerinde başladığını ve yavru balıkların özel tasarım araçlarla Samsun’a getirildiğini anlattı. “Bu süreç toplamda 23-24 ay sürüyor” diyen Arslan, Türk somonunun yıllık 500 milyon dolarlık ihracat potansiyeli olduğunu vurguladı.

Samsun Turk Somonu Uretim 3

Türk Somonunun İhracat Rotası: En Çok Rusya Alıyor

Arslan, özellikle Rusya’nın Türk somonuna büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Metro Türkiye'nin hedefi ise bu değerli ürünü sadece ihraç etmekle kalmayıp, Türkiye’deki profesyonel mutfaklarda daha sık kullanılır hale getirmek.

Skretting’ten Türkiye’ye Teknolojik Destek

Skretting Türkiye Genel Müdürü Ziya Özaydın, firmanın Ar-Ge merkezinin Norveç’te olduğunu ve Türkiye’deki yem üretim tesisinin Muğla Milas’ta faaliyet gösterdiğini belirtti. Alg yağlı özel yem formülüyle deniz kaynaklarına olan bağımlılığı azaltan sistem, balıkçılıkta sürdürülebilirlik adına örnek gösteriliyor.

Kaynak: patronlardunyasi.com