Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, TBMM'de Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Karaman, eğitimin OECD standartlarının gerisinde kaldığını belirterek, zorunlu eğitimin 12 yıldan 8 yıla düşürülmesi gerektiğini vurguladı.
Karaman, "Türkiye’nin eğitime ayırdığı bütçe, merkezi yönetim bütçesinin yüzde 9,85’ine denk geliyor. OECD ortalaması ise yüzde 15-20. Bu bütçe, geleceği düşünmekten oldukça uzak. Ayrıca, faize ayrılan yaklaşık 2 trilyon TL, eğitime ayrılan kaynağın çok üzerinde" dedi.
"Ücretli Öğretmenlik Kölelik Gibi Yürütülüyor"
Karaman, öğretmenlerin maaşlarının da uluslararası standartların çok gerisinde olduğunu belirterek, "Bir Türk öğretmen yılda 25 bin dolar kazanıyor. Bu, OECD ortalaması olan 49 bin doların çok altında. Ücretli öğretmenlik ise adeta kölelik gibi yürütülüyor ve bu acil bir şekilde çözülmeli" ifadelerini kullandı.
Özel Okullara Destek ve Zorunlu Eğitimde Değişiklik Önerisi
Eğitim sistemine dair eleştirilerini sürdüren Karaman, özel okullara KDV muafiyeti ve sigorta desteği verilmesi gerektiğini söyledi. Zorunlu eğitimin 12 yıldan 8 yıla düşürülmesini savunarak, şu açıklamaları yaptı:
"Zorunlu 12 yıllık eğitim kaldırılmalı ve 5+3 olarak uygulanmalı. Bu, eğitimdeki kaliteyi artıracaktır. Ayrıca, 2025 yılı bütçesi, çocuklarımızın daha iyi bir eğitim almasını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir."