Henüz altın alamadık. Çeyrekten bahsetmiyorum. Olimpik başarı simgesini söylüyorum.
Geçen bir dostum altın madalyanın büyüklüğünü görünce otomatik olarak “kaç gram acaba?”dedi. Değersizlik böyle bir şey. Altın ve gram ilişkisi varlığın önemli bir göstergesidir bizde.
Bir de insanlarımızı kategorize etme yeteneğimiz yoktur. Yani yetenek kategorizasyonu.
Soru çözme üzerine yetişir gençler. Hadi oğlum yüzme okulu bitti şimdi ders zamanı. Kaç soru çözeceksin bu akşam?
Kaç soru çözdün? İle Kaç gram acaba? Soru cümlelerinin ilişkisi çok yakındır. Soru sayısının adet büyüklüğü seni gramın kantar büyüklüğüne ulaştırır. Kanaat öyle. Devlet baba da bunu fark etmiş olmalı ki Olimpiyat altını alan sporcuya 1000 cumhuriyet altını veriyor.
Yine başka bir arkadaşım hedefi eli cebinde 12’den vuran Saygıdeğer Yusuf Başçavuş gümüş alınca altın üzerinden hesabını yaparak “1 daire alır 10 milyon güzel para” demişti. Bu da altın ve daire ilişkisi.
Gelişmiş ülkeler bu konuda bayağı cimriler.
Eeee şimdi ABD, NBA oyuncularına ne verse tatmin olurlar ki. Almanya sadece 22 Bin dolar veriyor. Kanada 15 Bin dolar. En çok madalya alan Çin hakkında bir bilgi yok. Onların kafa başka çalışıyor o yüzden olabilir.
Tesis açısından yetersiz olduğumuzu düşünmüyorum. Tüm mesele insan kaynağımızı doğru yönlendirme ve içindeki cevheri ortaya çıkarma becerisi. Bu da kuşkusuz okullarda tespit edilmeli. Zira tüm çocukların ortak gittiği tek yer okullar.
Uzun, zayıf, kısa, güçlü, çevik, sıska, atik, kilolu; her farklı beden için bir spor üretmiş insanoğlu. Buna zaman ayırmak lazım. Ve tabi gönüllü ve spora aşık beden öğretmeni.
Evvel ki ay tütünlerin durumunu gözlemlemek için gittiğim Alaçam Harmancık köyünde Ali Dayı bana lise öğrencisi torununun çim topu müsabakaları için İskoçya’ya gideceğini söyledi. Bi an gözlerim doldu. İşte işine aşık beden öğretmeninin çabası…
Çim bizde futbolu çağrıştırır. Ülkenin yüzde 80’ninin tapındığı ve ilgi oranına göre en başarısız olduğumuz spor dalı.
Stada mabet diyen bir toplumuz biz. Neyse buraya girmeyelim çıkamayız. Ayırdığımız kaynak ve zamanın onda birini olimpiyat sporlarına ayırsak neler olur acaba?
Kaç gram, kaç soru, kaç daire sorularının çok ötesinde olimpiyat sporları…
Evrim veya tekamül adını siz koyun Olimpiyat, insanoğlunun akıl ve fiziği ile ulaştığı son nokta.
Başarı sana medeniyeti hatırlatır, başarısızlık ise madeni değerleri….