Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz liderliğinde, 15 öğretim üyesinin katkılarıyla ve TÜBİTAK desteğiyle, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan Havza ilçesine uzanan yolculuğunda kullandığı güzergah olan ‘Kurtuluş Yolu’nun gelecek kuşaklara aktarılması için kapsamlı bir proje hazırlandı.
Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, bu projenin amacının Türkiye gençliğini kökleriyle buluşturmak olduğunu belirterek, “Bu güzergahı tekrar göstermek ve o günleri yad edebilmek istiyoruz. Gelecek kuşaklar için bir belge ve birikim olarak bunu onlara aktarmayı hedefliyoruz” dedi.
Proje, 5 gün boyunca sürecek olan ‘Kültürel Miras Alanlarının Sınıf Dışı Eğitimde Kullanımı’ adıyla gerçekleştirilecek. İki gün sahada, üç gün konferans salonunda olmak üzere toplam 20 yüksek lisans öğrencisine, Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarının kullandığı tarihi Kurtuluş Yolu hakkında bilgi verilecek. Prof. Dr. Yılmaz, “Kurtuluş Savaşı’na giden yolda, o günkü şartları ve durumu bizzat yerinde göstermek amacıyla bu projeyi gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Gelecek Projeler İçin Umut Var
Prof. Dr. Yılmaz, gelecekte daha büyük projeler yapmayı hedeflediklerini vurgulayarak, “Hazırladığımız 2237A TÜBİTAK projesi çerçevesinde, Samsun’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını başlattığı güzergahlardayız. Amacımız, gençleri kökleriyle buluşturmak ve bu güzergahı yeniden göstermek” dedi.
Projenin sahada ve konferans salonunda öğretim üyeleri tarafından sunulacak detaylarını paylaşan Yılmaz, “Umarız bu çabalarımız büyük yankı uyandıracaktır. Samsun’un Kurtuluş Yolu ile Türkiye’de öne çıkacağını düşünüyoruz. Bu yolun tescil edilip eğitim müfredatlarında yer alması halinde, büyük bir iş başaracağız” diye ekledi.