Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Nisan Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, Amasya Valisi Önder Bakan'ın ev sahipliğinde, Vali Orhan Tavlı başkanlığında Amasya’da gerçekleştirildi. Toplantıya, Çorum Valisi Ali Çalgan, Tokat Valisi Abdullah Köklü ve diğer kurul üyeleri de katıldı.
Ajans Destek Programları ve Sanayi Stratejisi Gündemdeydi
Toplantıda, OKA'nın yürüttüğü mali destek programlarıyla ilgili genel bir değerlendirme yapılırken, 2025 yılı Fizibilite Programı kapsamında katma değerli üretim ve turizm temalı başvurular karara bağlandı. Ayrıca, Mart 2025’te yayımlanan 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Belgesi kapsamında bölgesel düzeyde uygulanabilecek proje başlıkları istişare edildi.
Yeşil OSB Sertifikasyon Süreci Resmen Başladı
Toplantının en önemli gündemlerinden biri ise Yeşil Organize Sanayi Bölgesi Sertifikasyon Projesi oldu. OKA ile Türk Standartları Enstitüsü Karadeniz Bölge Koordinatörlüğü iş birliğinde yürütülecek olan proje kapsamında, çevreci üretim, sürdürülebilir kalkınma ve verimli kaynak yönetimi hedefleniyor.
Program kapsamında, 24 Nisan’da yapılan webinarla Yeşil OSB süreci kamuoyuna duyurulmuştu. 6 Mayıs 2025 itibarıyla bölgede faal 21 OSB için eğitim süreci başlatılacak.
Eğitim ve Belgelendirme Takvimi Açıklandı
Yeşil OSB sürecinin tamamlanması için planlanan eğitim ve çalıştay takvimi şu şekilde:
-
6-8 Mayıs: TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
-
21-23 Mayıs: TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
-
24-26 Haziran: TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi
-
2-4 Eylül: TS EN ISO 19011 Entegre İç Tetkik Eğitimi
-
8-12 Eylül ve 20-24 Eylül: Belgelendirme çalıştayları (84 belge ile süreç tamamlanacak)
Ajanstan Fizibilite ve Teknik Destek Geliyor
OKA tarafından Yeşil OSB sürecini desteklemek amacıyla fizibilite, teknik ve mali destek mekanizmaları da devreye alınacak. Bu desteklerle, bölgedeki OSB’lerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması, çevresel risklerin yönetimi ve sanayi üretiminin yeşil dönüşümü amaçlanıyor.