Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Güz, depresyon ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Bizim Kanaldaa ekranlarında yayınlanan Sağlık Yaşam programına konuk olan Prof. Dr. Güz, depresyonun sıkça kullanılan bir tabir olmasına rağmen aslında bir beyin hastalığı olduğunu vurgulayarak, “Depresyon beyindeki belirli kimyasal maddelerin azalmasıyla, özellikle serotonin ve dopamin gibi mutluluk hormonlarının düşmesiyle ortaya çıkar. Bu durum kişinin hayattan zevk alamaması, unutkanlık ve kendini suçlayıcı düşüncelerle kendini gösterir” dedi.

hatice-guz-psikiyatri-1
OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Güz. (Fotoğraftaki)

Uzmanlardan 'Uyku Keki' Uyarısı: Aileler Dikkatli Olmalı Uzmanlardan 'Uyku Keki' Uyarısı: Aileler Dikkatli Olmalı

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Kadınların erkeklere oranla depresyona daha meyilli olduklarını dile getiren Prof. Dr. Güz, “Kadınlarda 5 kişiden birinde depresyon varsa erkeklerde 10 kişiden bir kişide depresyon oluyor. Kadınlar depresyona daha meyilli oluyor. Mesela evli bir kadının depresyonda olması ihtimali fazlayken bekar erkeğin depresyona girmesi daha fazla oluyor. Çocukların depresyonunda da daha fazla huzursuzluk oluyor, okul başarısı düşüyor. Kadınlar depresyondayken yataktan çıkmıyor, mutsuz, keyifsiz, hiçbir iş güç yapamıyor. Erkeklerde de öfke patlamaları oluyor” diye konuştu.

Çok Uyumak Depresyon Belirtisi Mi?

Uyku düzeninin de depresyonun belirtilerinden biri olarak öne çıkan unsurlardan olduğunu kaydeden Prof. Dr. Güz, bazı kişilerde uykusuzluk görülürken, diğerlerinde aşırı uyku hali yaşandığını açıkladı.

Depresyonun birçok faktörden kaynaklanabileceğini belirten Prof. Dr. Hatice Güz, geçmişte yaşanan travmatik olaylar, yetiştirilme tarzı, genetik faktörlerin yanı sıra aile içinde depresyon öyküsü bulunması durumunda, kronik depresyon riskinin arttığını vurguladı.

kadinlar-depresyon-hatice-guz-psikiyatri-3

Depresyon Hastalığı Neden Kaynaklanır?

Prof. Dr. depresyon teşhisi için önemli bir kriterin, belirtilerin gündelik yaşamda en az 15 gün boyunca devam etmesi olduğunu ifade etti. Günlük yaşamda yaşanan olağan tartışmalar veya stresli durumların hemen depresyon olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Güz, bu belirtilerin en az iki hafta boyunca devam etmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Hatice Güz, depresyonun fizyolojik etkilerine değindi. Beyin kimyasallarının dengesizliğinin bağışıklık sistemi ve vücudun genel sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini belirtti.

Editör: İbrahim Canbulat