KOÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara kolunun orta kesiminde oluştuğunu açıkladı. Sertçelik, "Bu, 'Marmara Depremi' olarak tanımladığımız, 'deprem olabilir' dediğimiz bölgelerden birinde gerçekleşti" dedi.
Depremler Peş Peşe Geldi: 3.9 Ön Şoktu
Deprem aktivitesinin 12.13’te 3.9 büyüklüğünde başlayan sarsıntıyla başladığını belirten Sertçelik, hemen ardından 12.49’da 6.2 ve 2 dakika sonra 5.9 büyüklüğünde depremlerin meydana geldiğini söyledi. “Bu veriler ışığında 3.9’luk sarsıntı, 6.2 depreminin öncüsü olarak değerlendirilebilir” dedi.
“Artçıların En Büyüğü Gerçekleşti”
Depremler sonrasında 5.1’e kadar ulaşan artçıların yaşandığını aktaran Sertçelik, “6.2 büyüklüğündeki bir depremin ardından bir dereceye kadar artçı beklenir. Dolayısıyla şu an itibariyle en büyük artçının da meydana geldiğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Bu Deprem, Olası Büyük Marmara Depremi Değil”
Depremin, 1766’da 7’nin üzerinde, 2019’da 5.8 büyüklüğünde sarsıntılar üreten bir fayda gerçekleştiğini belirten Sertçelik, “Ancak bu deprem, olası büyük Marmara depremi değil. 7’nin üzerinde bir deprem bekleniyor. Bu 6.2’lik sarsıntı, fayın stres biriktirdiğini ve üretmeye devam ettiğini gösteriyor” dedi.
“Çevre Faylara Enerji Yüklemiş Olabilir”
Depremin çevredeki faylara da enerji yüklemiş olabileceğini söyleyen Sertçelik, “Ancak bu, kısa vadede başka büyük depremlerin kesinlikle olacağı anlamına gelmez. Marmara Denizi yoğun fay hatlarıyla çevrili. Her ihtimale karşı dikkatli olunmalı” uyarısında bulundu.
“Her Bina Ayrı Değerlendirilmeli”
Vatandaşların binalarına girip girmemeleriyle ilgili değerlendirme yapan Prof. Dr. Sertçelik, “Tüm yapılar aynı şekilde etkilenmez. Depreme dayanıklı yeni binalarda yaşanıyorsa, panik yapılmasına gerek yok. Her yapı kendi özelinde değerlendirilmeli” dedi.
“Artçılar İlk 24 Saatte Daha Yoğun Olabilir”
Sertçelik, artçı sarsıntıların özellikle ilk 24 saat içinde daha yoğun olacağını ve sonrasında azalacağını belirterek şu uyarılarda bulundu:
“Felaket senaryoları, söylentiler, fısıltı gazetesi bilgilerinden uzak durulmalı. Doğru bilgi yalnızca uzmanlardan ve resmi kurumlardan alınmalı.”