Samsun

Samsun 2035’e Hazırlanıyor: Sanayi, Lojistik ve Eğitim Atılımı

Samsun, 2035’e kadar sanayi, lojistik, turizm ve eğitimde büyük bir dönüşüm hedefliyor. OKA öncülüğünde projeler ve yatırımlar hız kazanıyor.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) öncülüğünde Samsun’un 2035 yılına kadar bölgesel kalkınmada öncü bir şehir olması hedefiyle önemli projeler hayata geçiriliyor. Samsun Valisi ve OKA Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tavlı başkanlığında düzenlenen toplantıda, şehrin geleceği için sanayi, lojistik, turizm ve eğitim odaklı stratejiler masaya yatırıldı.

Hedef: Orta-Yüksek Teknolojili Sanayi Üssü

OKA’nın 10 yıllık vizyonunda Samsun’un medikal, savunma ve otomotiv sanayilerinde ihracat odaklı büyümesi planlanıyor. Hedefler arasında 5 milyar dolar ihracat, yüzde 15 KOBİ ihracat katkısı ve 15 AR-GE merkezi bulunuyor.

Kadın İstihdamı ve Sanayide Eğitim Hamlesi

Kadınların sanayide etkin rol alması amacıyla Kadın Mühendis Okulu, Endüstriyel Robot Operatörlüğü gibi programlar başlatılıyor. Kadın Girişimciliği Protokolü kapsamında eğitimler 2025 itibarıyla uygulamaya geçti.

Dijital Dönüşüm: Kuzeyin Dijital Yıldızları

9 Nisan 2025’te başlayacak eğitim programı ile veri analizi ve iş zekâsı alanında uzman kişiler yetiştirilerek Samsun’un teknoloji yetkinliği artırılacak.

Yeşil OSB Dönüşümü

Nisan sonunda başlayacak programla Samsun’daki 18 OSB, TS EN ISO 14001, 50001 ve 9001 sertifikalarına uygun şekilde Yeşil OSB belgesi almaya hazırlanıyor.

Lojistik Güçleniyor

Samsun Lojistik 4.0 Yol Haritası hazırlanıyor. Hedef; 2035’e kadar konteyner taşımacılığını %50, ticaret hacmini %30 artırmak. Samsun-Mersin otoyolu ve hızlı tren bağlantıları da projeye entegre.

Turizmde Yeni Vizyon

Sağlık, yayla ve kruvaziyer turizmi Samsun’un yeni odak alanları. Yat turizmi için Şile-Hopa arasında limanlar ve çekek alanlarıyla ilgili fizibilite çalışmaları sürüyor.

Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyum

Samsun’da öne çıkan çimento ve gübre sektörlerinde yeşil dönüşüm desteklenecek. OKA’nın yürüttüğü SoGreen projesi ile bu dönüşümün hızlanması hedefleniyor.

Eğitimde Derinleşme ve Yönlendirme

Mesleki Beceri Testleri ile öğrencilerin sanayi ihtiyaçlarına göre yönlendirilmesi planlanıyor. Ayrıca “Mesleki Eğitimin Bugünü ve Yarını” raporu ile Samsun’daki meslek liselerinin altyapısı analiz edildi.

Samsun, bölgesel kalkınmanın odak noktası olarak 2035’e kadar üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyümesini hızlandırmaya hazırlanıyor.