Samsun

Samsun’da Kenevir Lifinden Amazon Kadını Heykeli

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, kenevir liflerinden yaptığı ‘Nazlı Saray’ adlı Amazon kadını heykeliyle sanatta kenevir kullanımına dikkat çekti.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Atölyesi, tamamen kenevir liflerinden oluşan bir Amazon kadını heykeli tasarladı. Yaklaşık 1 ay süren çalışmanın ardından ortaya çıkan esere ‘Nazlı Saray’ adı verildi.

Enstitü Müdürü Arzu Yıldırım, heykelin hem Samsun’un Amazon kültürüne hem de kenevirin sanatsal potansiyeline dikkat çekmek amacıyla hazırlandığını belirtti.

Kenevir Sadece Üretimde Değil, Sanatta da Var

Yıldırım, enstitüde uzun süredir kenevirle ilgili farklı alanlarda üretim yaptıklarını belirterek, “Doğal boyalı kumaşlar, ekoprint baskılar, kenevirden el yapımı kağıtlar ve şimdi de sanatsal bir heykel” dedi.

Heykel, kasnak formu ve doğal kenevir liflerinin taranarak şekillendirilmesiyle yapıldı. Heykelin oluşturulmasında doğadan toplanan unsurlar da kullanıldı. Aynı zamanda Kızılırmak Deltası’na dikkat çekmek amacıyla kuşlar, bitkiler ve ağaçlar da çalışmaya dahil edildi.

‘Nazlı Saray’ İsmi Narlı Saray Tohumuna Atıf

Heykele verilen isim olan “Nazlı Saray” ise OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilen ‘Narlı Saray’ tohumuna atıf olarak seçildi.

Yıldırım, “Samsun’un Amazon efsaneleri ve kenevirin çok yönlü kullanımıyla harmanlanarak ortaya çıkardığımız bu çalışma, hem geçmişe hem de geleceğe gönderme yapan özel bir eser oldu” dedi.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, keneviri sıfır atık prensibiyle değerlendirmeye devam edecek ve benzer sanatsal projelerle farkındalık yaratmayı sürdürecek.