Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun ve çevresinde kuraklık tehlikesinin giderek arttığını belirterek yerel yönetimlere, çiftçilere ve bireylere su tasarrufu ve yağmur suyu hasadı konusunda çağrıda bulundu.
Son aylarda yağış rejiminde ciddi değişiklikler yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Demir, kış aylarında olmamıza rağmen bahar havasının etkili olduğunu belirterek, ilkbahar ve yaz aylarında su krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Yerel Yönetimlere ve Çiftçilere Büyük Sorumluluk Düşüyor
Yağmur suyu hasadının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Demir, çiftçilerin tarlalarına hendekler açarak ve malç kullanarak su biriktirebileceğini, ayrıca küçük havuzlar oluşturarak yağmur sularını depolayabileceklerini ifade etti.
Yerel yönetimlerin de yağmur sularını yer altı depolarında veya küçük göletlerde biriktirme projeleri geliştirmesi gerektiğini belirten Demir, “Yağmur sularını doğru kullanmazsak, yaz aylarında büyük su sıkıntısı yaşayacağız” dedi.
Kış Aylarında Kuraklık Alarmı: Bahar Yağışları Yeterli Olacak mı?
Prof. Dr. Demir, önümüzdeki günlerde yağış beklentisi olduğunu ancak bunun yeterli olup olmayacağının belirsiz olduğunu ifade ederek, şu sözleri kullandı:
“Kış kuraklığı devam ederse, ilkbaharda su sıkıntısı derinleşebilir. Tarımsal sulama ve içme suyu kaynakları azalabilir. Bu yüzden suyu doğru yönetmeli ve tasarruflu kullanmalıyız.”
“Bir Damla Suyun Bir Can Olduğunu Unutmayalım”
Su krizine karşı herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Demir, “Gelecekte susuz kalmamak için bugünden önlem almalıyız” diyerek suyun tasarruflu kullanılmasının önemini vurguladı.
Özellikle çiftçilere ve yerel yönetimlere yönelik eğitici çalışmaların artırılması gerektiğini belirten Demir, su kaynaklarını korumazsak tarımsal üretimde büyük kayıplar yaşanabileceğini söyledi.