Türkiye genelinde etkili olan zirai don, Samsun’un özellikle 500 metre rakım üzerindeki bölgelerinde tarımsal ürünlerde zarara neden oldu. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü, en çok fındık ürününün etkilendiğini açıkladı.
Fındık, Kanola ve Şeker Pancarı Tehlikede
İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam, 11-13 Nisan tarihlerinde yaşanan don olayının özellikle 12 Nisan gecesi etkili olduğunu belirtti. Sağlam, “250-300 rakımlarda zarar görünmüyor, ancak 450-500 rakım üzerinde hasar oluşmuş olabilir. 200-240 bin dekar alanda zarar ihtimali nedeniyle bakanlığa bildirimde bulunduk” dedi.
Ayrıca kanola, şeker pancarı ve erken ekilmiş yağlı ayçiçeğinde de risk olduğunu belirten Sağlam, özellikle Ladik, Asarcık, Vezirköprü ve Havza bölgelerinde etkilerin daha sonra netleşeceğini ifade etti.
"Zararın Büyüklüğü 15-20 Gün İçinde Netleşecek"
Zirai donun etkilerinin tam anlamıyla güneş doğduktan ve kar örtüsü kalktıktan sonra ortaya çıkacağını vurgulayan Sağlam, şu anda sınırlı örneklerde yaprak deformasyonları görüldüğünü ancak net hasarın 15-20 gün içinde anlaşılacağını söyledi.
Çiftçilere TARSİM Sigortası Uyarısı
Çiftçilerin tarımsal sigorta konusundaki duyarsızlığına da dikkat çeken Sağlam, “Araçlarımızı, evlerimizi sigortalıyoruz ama geçim kaynağımız olan arazimizi ihmal ediyoruz. TARSİM sigortasının yüzde 50’sini devlet karşılıyor. Bu fırsat değerlendirilmelidir,” diye konuştu.
2,5 aydır çiftçiler ve muhtarlarla sahada olduklarını söyleyen Sağlam, “Bir zarar olduğunda yıllar kaybediyoruz. Önlem almak zorundayız” uyarısında bulundu.
Hasar Tespit Çalışmaları Sürüyor
Tarım Müdürlüğü ekipleri, Samsun’un ilçelerinde saha tarama ve gözlem faaliyetlerine devam ediyor. Kar örtüsünün bulunduğu alanlarda gözlemler yapılamazken, örtü kalktıktan sonra detaylı analizler tamamlanacak.
Sağlam, sözlerini, “Allah böyle afetlerden milletimizi korusun” diyerek noktaladı.