Samsun’da yaşayan beş eczacı, meslekte geçirdikleri 20 yılı aşkın tecrübeyle ürettikleri iş fikrini girişime dönüştürmeye karar verdi. 2018 yılında ortak olmaya karar veren, OMÜ Teknopark Yerleşkesi’nde Eczaasist Arge ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi’ni kuran Onur Ferhat Karacan, Aytaç Havuk, Gonca Melek, Andaç Onur Civelek, İsa Melek, yazdıkları yazılımla Türkiye’nin eczaneler için yapılan ilk ve tek ön muhasebe programını üretti.
EMAR Genel Koordinatörü Onur Ferhat Karacan, ürettikleri ön muhasebe programıyla eczanelerin, eczacıların işini çok kolaylaştırdıklarını söyledi. Karacan, “Samsunlu girişimciler tarafından Samsun’dan alanında ilk ve tek bir program çıkması bizim için ayrıca bir gurur kaynağı” dedi.
EMAR Markası Nasıl Ortaya Çıktı?
EMAR’ın kuruluş sürecini anlatan Genel Koordinatör Karacan, “15 yılı aşkın süredir eczane muhasebesine ve eczane işletmeciliğine olan özel ilgimiz bizleri ajandalardan excel tablolarına, excel tablolarından bilgisayar yazılımlarına taşıdı. Yıllar boyunca geliştirdiğimiz excel tabloları ve içeriğindeki makroların sürekli artması tüm verileri manuel girmemiz bu tabloları kullanmayı zorlaştırmaya başladı. Manuel veri girişinde yaptığımız hatalar, eksiklikler bizi otomatik çalışan bir sistem kurmaya itti. Böylelikle EMAR doğdu” dedi.
“EMAR Eczanelerin Mali İşlemlerine Işık Tutuyor”
Eczanelerin karışık işletme yapısına sahip olduğunu, her eczanenin işletme yapısının da birbirinden çok farklı olduğunu ifade eden Karacan, EMAR’ın sağladığı faydalar hakkında şunları söyledi:
“Programımızı yazmadan önce Türkiye’nin dört bir yanından meslektaşlarımızla görüştük. Gördük ki eczacıların ödeme takibi sağlayabileceği, aylık, yıllık bazda kar-zararı hesaplayabileceği, nakit akış tablosunu görebileceği, eczanesiyle ilgili mali verileri toplayarak analiz yapabileceği bir programı yoktu. Eczaneler, eczacılar bu işlemleri kara düzen yürütüyordu, mali verilere kesinlikle hakim değillerdi. Daha ötesi eczacılar net kazançlarını bilmiyorlardı. Bu sorunu ortadan kaldırmak üzere üretilen EMAR, eczanelerin, eczacıların mali analiz, ödeme takibi, kar- zarar hesabı, nakit akış tablosu gibi verilere net ulaşabilmelerine ve analiz yapabilmelerine, program içindeki aktif ajanda sayesinde ajandalarını düzenleyebilmelerine, ödemelerini planlayarak takip edebilmelerine olanak sağlıyor. Eczacılar, EMAR sayesinde muhasebecileriyle, mali müşavirleriyle doğru iletişim kurabiliyor. Verileri eksiksiz ve hatasız muhasebecilere iletebiliyor. Özetle EMAR, eczanelerin mali işlemlerine ışık tutuyor, eczacıların işletmesini yönetirken eli ayağı oluyor.”
Yüzde 100 Güvenli Bir Program
Eczanelerde kullanılan otomasyon programlarının bilgisayarlarda saklandığını, EMAR’e yüklenen verilerinin ise daha güvenli bir sistem olan bulut ortamında muhafaza edildiğini dile getiren Karacan sözlerine şöyle devam etti:
“EMAR, yüzde 100 güvenlidir. Tüm bilgiler bilgisayarlara göre çok daha güvenli olan bulut ortamında saklanır. KVKK gereği veriler yurtdışında bulundurulmamaktadır. Ülkemizdeki güvenilir firmaların başında gelen Türk firması Turhost’un sağladığı güvenlik sistemlerinin yanına ilave olarak 256 bit şifreleme ile veri güvenliği en üst sınırda tutulmaktadır. Program sahibi, kullanıcı adı ve şifresini vermediği sürece, bilgilerine kendisinden başka kimse ulaşamamaktadır. Kullanıcının tüm hakları yasal güvence altına alınmıştır.”
İlk Üç Ay Ücretsiz Kullanma Fırsatı
EMAR Genel Koordinatörü Onur Ferhat Karacan, EMAR’ın bir eczane otomasyon programı değil ön muhasebe programı olduğunu hatırlattı. Karacan, son olarak yazılımlarına, programlarına çok güvendikleri için talep eden tüm eczacılara ve eczanelere EMAR’ı ilk üç ay boyunca ücretsiz kullandırdıklarını sözlerine ekledi.