Samsun

Samsun'un Bafra İlçesinde Pırasa Hasadı Başladı

Bafra'da bu yıl 18 bin ton pırasanın hasadına başlandı. Fiyatlar, sel nedeniyle düşen rekolteden ötürü yükseldi. Üreticiler desteklerin artırılmasını istiyor.

Loading...

Samsun'un Bafra ilçesinde üretilen pırasanın hasadına başlandı. Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, Bafra Ovası'nda bu yıl yazlık ve kışlık sebze ekimi için toplamda 155 bin dekar alan kullanıldığını belirtti. Kışlık sebzelerden 80 bin dekar alanda ekim yapılırken, pırasa üretimi için 4 bin 500 dekar alan ayrıldı.

Aşçı, pırasanın veriminden bahsederken, “Dönüm başına ortalama 4 ton verim alınmaktadır. Ovada yaklaşık 18 bin ton pırasa rekoltesi bekliyoruz. Çiftçiler, pırasayı komisyonculara 16 ila 18 lira arasında satıyor, pazarda ise 20 ila 25 lira arasında satış yapılıyor” dedi. Pırasaların genellikle Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Konya, Ankara ve Amasya gibi illere gönderildiğini belirten Aşçı, aynı zamanda Rusya'ya ihracat yapan firmaların da bulunduğunu ifade etti.

Bafra Ovası, Türkiye'nin kışlık sebze üretimi açısından önemli bir bölge olarak dikkat çekiyor. Ancak son dönemde yaşanan olumsuz hava koşulları, üreticiler üzerinde baskı oluşturdu. Aşçı, Ağustos ve Eylül ayında yaşanan sellerin ekim alanlarına zarar verdiğini, bunun sonucunda mahsulde rekolte düşüşü yaşandığını belirterek, fiyatların bu sebeple yükseldiğini vurguladı.

Aşçı, ayrıca üç yıldır Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan çeltik arazilerine ikinci ürün olarak brokoli ve karnabahar üretimi için yüzde 75 hibe desteği aldıklarını ifade etti ve desteklerin tüm ürünlerde artırılmasını talep etti.

Çiftçilerin Zorlukları ve Verim Durumu

Sarıkaya Mahallesi'nde çiftçilik yapan Anıl Ertan ise, 5,5 dönüm alanda pırasa üretimi yaptığını ve 2024 yılının zorlu geçtiğini söyledi. “Haziran ayında dikilen pırasanın hasadına başladık. Bu yıl zor geçti, çünkü ovada su baskınları oldu. Dönüm başına her üründe yaklaşık 20 bin lira gider oluşuyor” dedi.

Ertan, pırasa veriminden memnun olduklarını ancak işçilik maliyetlerinin de iki katına çıktığını belirtti. "Geçen yıl pırasayı 7,5 liradan satıyorduk, bu yıl iki katı fiyatla satıyoruz. Ancak işçi yevmiyeleri geçen yıl 600 lirayken, bu yıl 1200 lira oldu" dedi.

Tarım İşçilerinin Durumu

Tarım işçisi Harbiye Yavuz ise, sabah saat 08.00'de tarlaya girip akşam saat 17.30'da işini bıraktığını belirtti. Yavuz, yevmiyelerinden memnun olduklarını ifade etti.