Trafik Kazaları Sonrasında Haklarımız

Günümüzde artan araç sayısı oranınca trafik kazalarında da gözle görünür bir artış olmaktadır. Oluşan bu kazalar sonucunda arabasında maddi hasarlar meydana gelen kişinin kusur oranına göre sahip olduğu bazı hakları vardır.

Bu yazımızda sizlere sahip olduğunuz bu haklardan kısaca bahsedeceğiz. Ancak şunu da ifade etmekte fayda var. Günümüzde birçok dolandırıcı ve hasar danışmanlık şirketleri adı altında firmalar bu kazalar sonucunda vatandaşları aramakta ve yanlış yönlendirmektedir. Her yazımızda bahsettiğimiz gibi alanında uzman bir avukattan görüş almadan işlemleri başlatmamayı ve  diğer firmalar ve şahıslarla irtibat kurmamanızı tavsiye ederiz.

Maddi hasarlı trafik kazası sonrasında düzenlenen Kaza Tespit Tutanağında eğer kusurlu karşı taraf ise aracınızdaki hasarı karşı tarafın sigortası karşılamaktadır. Ancak bu hasar bedeli karşı tarafın sigorta limitini aştığında sigorta sadece limit dahilinde ödeme yapar. Eğer limitin üstünde bir hasar varsa bu sefer kusurlu şahsın kendisine dava açılır ve artakalan hasar bedeli tahsil edilir.

Hasar bedeli dışında araç artık tamir görmüş olacağı için araçta Değer Kaybı da meydana gelmektedir. Araç değer kaybı, çift taraflı olarak gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda aracınızın piyasa rayicine göre yaşamış olduğu değer düşüklüğüne verilen addır. Eğer kusurlu tarafın sigorta limitinde hasar bedeli dışında limit kaldıysa, değer kaybı içinde kusurlu tarafın sigortasına başvurulur. Kusurlu tarafın  sigorta limiti dolduysa kusurlu şahısın kendisine haksız fiilden kaynaklanan tazminat adı altında dava açılır ve araçta oluşan değer kaybı tahsil edilir.

Bir diğer hakkınız ise Araç Mahrumiyet Bedelidir. Trafik kazalarında araç mahrumiyet bedeli, kaza sonucu aracını kullanamayan kusursuz tarafın, aracın onarım süresince uğradığı zararı tazmin etmek için kusurlu taraftan talep edebileceği bir bedeldir. Bu bedel, aracın onarım süresince kullanılamadığı gün sayısı ve piyasadaki günlük kiralama bedeli ile hesaplanır. Aracınız maddi hasarlı trafik kazasına karıştığında belirli bir gün tamircide kalacaktır. Aracı ile evine, okuluna veya işlerine gidecek olan kişiler araçlarından mahrum kalacaklardır. Ancak aracı tamircide olan kişinin illa aracı ile sürekli bir faaliyette olması gerekmemektedir. Yani araç tamirat süresince kapınızda da kalsa, hiçbir işte kullanmasanız da Araç Mahrumiyet Bedeli istenebilecektir. Araç mahrumiyet bedelini sigorta şirketleri karşılamamaktadır. Bu nedenle kusurlu olan karşı taraftan dava yolu ile istenmektedir. Dava da bilirkişi incelemesi ile aracınızın günlük kira bedeli hesaplanarak tamir günü ile çarpılır ve ortaya çıkan bedel size ödenir.

Yukarıda saydığımız Hasar Bedeli, Değer Kaybı Bedeli ve Araç Mahrumiyet Bedeli için kusur oranınızın 0 olması gerekmemektedir. %50 - %50 kusur oranı olduğunda saydığımız haklarınızdan yarı yarıya faydalanırsınız. %25 - %75 olduğunda haklarınızdan %25 oranında faydalanırsınız. Demek istediğimiz, yukarıda bahsettiğimiz haklarınızdan kusur oranınızca faydalanabilirsiniz. Tekrardan her yazımızda bahsettiğimiz gibi, trafik kazası sonrasında  oluşan haklarınız için alanında uzman bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederiz. Kendilerini hasar danışmanlık şirketleri olarak tanıtan veya size yardımcı olacağını söyleyen avukat olmayan kişilere itibar etmeyiniz.