Samsun

Uzmanlar Uyardı: Tarım Alanlarından Çıkıp Evlere Dadandılar

Küresel ısınma, tarım bölgelerinden evlere zararlı böceklerin sızmasına yol açıyor. Uzmanlar, biyolojik mücadeleyi vurguluyor.

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İslam Saruhan, kış mevsimine gireceğimiz bugünlerde evlerde yazdan kalma böceklerin halen görülüyor olmasının küresel ısınmaya bağlı olarak hava sıcaklıklarının artması olduğunu ifade etti. Bu durumun böceklerin üreme ortamını elverişli hale getirdiğini söyleyen Doç.Dr.Saruhan, yapılan araştırmalarda bazı böceklerin sıcaklığın etkisiyle hareketlerinde değişiklikler yaşadığının tespit edildiğini belirtti.

Küresel ısınmanın böcek popülasyonunu artıracağını vurgulayan Doç. Dr. Saruhan, atmosferdeki ısınmanın özellikle böcekleri etkilediğini belirterek, "Geçtiğimiz 100 yılda ortalama 0.6 santigrat derece bir sıcaklık artışı oldu. Bu, son bin yıl içindeki en fazla artışın olduğu yüzyıl olarak görülüyor. Elbette böceklerin küresel ısınmadan yani sıcaklıktan üremeleri, gelişmeleri, coğrafi alanlara dağılışları, popülasyonları gibi birçok durumu etkilenmektedir” diyerek, “Böceklerin üremeleri küresel ısınmadan dolayı etkileniyor. Örneğin, bir dönemde bir nesil veren böcek, havaların ısınması ile iki nesil verebiliyor. Bu da bugün olan bir yumurtanın kısa sürede ergin olması ve kendisinin yumurtlaması anlamına geliyor. Bu durum yıl içerisinde sıcaklığa bağlı olarak birkaç kez tekrarlayabiliyor" diye konuştu.

Evlerde görülen böceklerin insan sağlığına zarar vermediğini, ancak tarımsal ürünler için zararlı olduğunu belirten Doç. Dr. İslam Saruhan, "Küresel ısınmadan dolayı böcekler kışlamaktadır. Böcek ne kadar sıcak ortamda kışı geçirirse, sezona o kadar fazla gelerek, tarımsal ürünlerde ya da insanların yaşadığı ortamlarda daha fazla bulunacaktır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu durumun üreticileri mart ayından itibaren etkileyeceğini ve mücadele stratejilerinin değişmesine neden olacağını ekledi.

Özellikle bu yıl birçok yerde görülen kahverengi kokarcanın fındık üretiminin yüzde 15 civarında azalmasına neden olduğu da ifade edildi.