Google'ın ücretsiz video paylaşım platformu YouTube, içerik oluşturucuların YouTube İş Ortağı Programı'na katılmaları ve kanallarından para kazanmaları için kuralları değiştirdi. YouTube'un en son düzenlemeleri, şirketin katı görülen parametrelerin çoğunu gevşettiğini ve yeni içerik oluşturucuların YouTube'da kazanmaya başlamasını kolaylaştırdığını gözler önüne serdi.

YouTube İş Ortağı Programı'nın (YPP) en son yönergelerine göre, en az 500 abonesi olan herkes, son 90 gün içinde en az 3.000 izleme saati veya 3 milyon Short izlenmesi ile videolarından reklam geliri elde edebiliyor. Bir başka kural da kullanıcının herkese açık olmak kaydıyla en az üç videoyu yüklemiş olması.

Türkiye'de henüz geçerli değil

Şu anda yeni kriterler ABD, İngiltere, Kanada, Tayvan ve Güney Kore'de bulunan içerik oluşturucular için geçerli. Resmi bloga göre, şirket bu yeni düzenlemeleri diğer pazarlarda da uygulayacak. Benzer şekilde, ABD merkezli içerik oluşturucular için alışveriş ortaklık programlarını etkinleştirmek için en az 20 bin aboneye sahip olmak gerekiyor.

En son düzenlemelere uyanlar, para kazanma başvurusunda bulunabiliyor ve Süper Teşekkür, Süper Sohbet ve Süper Çıkartmalar aracılığıyla bahşiş seçeneklerini etkinleştirmek gibi ek avantajlar da içeren YPP'nin bir parçası olabiliyor. Bir içerik oluşturucu para kazanma başvurusunda bulunduğunda, YouTube başvuruyu bir ay içinde inceliyor ve kurallara uyulması halinde kanalın para kazanmasının önü açılıyor.

Eski katı kurallar

Daha önce, bir YouTube kanalının para kazanabilmesi için en az 1000 aboneye, 4 bin izleme saatine ve 10 milyon Shorts izlenmesine sahip olması gerekiyordu. Yeni düzenlemeler ise daha fazla içerik oluşturucunun YouTube'daki kanallarından para kazanmasını sağlayacak.

YouTube Shorts'u öne çıkarmak istiyor

YouTube'ub politikasında değişikliğe gitmesi elbette sadece kullanıcılara fayda sağlamak için değil. Şirket, bu içerik üreticilerini TikTok ve Instagram'ın Reels platformlarına kaptırmamak için bünyesinde daha fazla Shorts videosu yüklenmesini hedefliyor. Bu çerçevede Şubat ayında YouTube, Shorts'taki reklam gelirlerini içerik oluşturucularla paylaşmaya başladı ve bu karar sonrası şirket, 2022'nin 4. çeyreğinde Shorts'un günlük 50 milyar görüntülemeyi geçtiğini duyurdu.

Geçtiğimiz Ekim ayında Meta, Reels'in Instagram ve Facebook'ta 140 milyar günlük görüntülenme sayısına ulaştığını açıklamıştı.

Editör: İbrahim Canbulat