Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, bakanlığın 2025 yılı bütçesiyle birlikte ceza sistemindeki önemli düzenlemeler ve teknolojik dönüşümleri değerlendirdi. Tunç, hak ve özgürlüklerin daha iyi korunması için yeni yollar geliştirilirken ceza sisteminde caydırıcılığın artırıldığını vurguladı.
11 Milyon 845 Bin Derde Dosya
Adalet sisteminin yoğun iş yüküne dikkat çeken Tunç, Cumhuriyet başsavcılıklarında 6 milyon 113 bin, ilk derece mahkemelerinde 3 milyon 884 bin ve istinaf mahkemelerinde 1 milyon 333 bin derdest dosya bulunduğunu belirtti. Tunç, yargı teşkilatının yıl içinde 12 milyon 113 bin dosyada karar verdiğini ifade etti.
E-Tebligat ile Milyarlarca Lira Tasarruf
Zorunlu e-Tebligat sistemiyle bugüne kadar 247 milyon e-Tebligat gönderildiğini söyleyen Tunç, bu uygulamanın 13,4 milyar TL tasarruf sağladığını ve 147 bin ağacın kesilmesini önlediğini aktardı.
Caydırıcı Cezalarla Toplumsal Huzur Güçleniyor
Bazı suçlarda cezaların artırıldığını belirten Tunç, şunları kaydetti:
- Kasten öldürme: Müebbet hapis cezasına yükseltildi.
- Kasten yaralama: 1-3 yıl hapis cezası.
- İşkence: 3-12 yıl hapis ve zaman aşımı kaldırıldı.
- Cinsel saldırı: 5-10 yıl hapis, nitelikli hallerde en az 12 yıl ceza.
- Uyuşturucu madde imal ve ithali: 20-30 yıl hapis.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede, eşe karşı işlenen suçların ağırlaştırıldığını ve ısrarlı takip gibi fiillerin müstakil suç haline getirildiğini ifade etti.
Arabuluculukla Çözümde Başarı
2013'ten bu yana 2,5 milyon dosya arabuluculuk kapsamında çözüme kavuştu. Tunç, 1 Eylül 2023'ten itibaren kat mülkiyeti ve komşuluk hukuku gibi uyuşmazlıkların da arabuluculuk kapsamına alındığını açıkladı.
Daha Kapsayıcı Anayasa İhtiyacı
Mevcut Anayasa'nın milletin tüm ihtiyaçlarını karşılamadığını vurgulayan Bakan Tunç, daha kapsayıcı ve sivil bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu belirtti.
2025 Bütçesi ve Hedefler
Adalet Bakanlığı’nın 2025 yılı için öngörülen bütçesi 280 milyar 275 milyon TL olarak açıklandı.