Sağlık

Ağız Gargarası Kalbe Zarar mı?

Ağız bakımının kalp sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren Dr. Çağdaş Çağlar Laçin, gargaraların uzun süreli kullanımının hipertansiyona olumsuz etkileri olabileceğini belirtti.

Periodontist Dr. Çağdaş Çağlar Laçin, ağız bakımının aksatılmasının kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Laçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gargaraların doğru kullanıldığında ciddi ve etkili sonuçlar verdiğini vurguladı. Ancak, 2023 yılında yapılan bir çalışmanın bazı gargaraların uzun süreli kullanımının olumsuz etkilerini ortaya koyduğunu belirterek, bu konuda daha önce de benzer sonuçlar gösteren çalışmalar bulunduğunu ifade etti.

Dr. Laçin, bazı gargaraların uzun yıllar düzenli kullanılmasının hipertansiyon üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini özellikle 40-60 yaş arasındaki bireylerde daha belirgin hale geldiğini kaydetti. "Basit ya da başlangıç seviyesinde bir tansiyon durumu varsa buna 'non-dipper tansiyon' diyorlar. Yani düşük seviyeli bir hipertansiyon. Bu gargaraların düzenli kullanımıyla bu düşük seviyeli hipertansiyonun yükseldiği görülüyor," dedi.

Gargaraların düzenli kullanımının ağızdaki bazı bakterilerin azalmasına neden olduğunu ve bu bakterilerin nitrik oksit adı verilen bir bileşiği salgıladığını açıklayan Dr. Laçin, bu bileşiğin tansiyonu düzenlediğini belirtti. Ancak, bu bakterilerin ciddi oranda azalmasının nitrik oksit miktarını düşürdüğünü ve hipertansiyonun yükselmesine yol açtığını ifade etti.

Dr. Laçin, ağız gargaralarının doktor kontrolü dışında düzenli kullanılmaması gerektiğinin altını çizerek, ağız bakımının kalp sağlığı üzerinde önemli etkilerinin olduğunu bildirdi. Kalp hastalarında ağız bakımının aksatılmasının bakterilerin kan yoluyla kalpte birikmesine yol açabileceğini belirten Laçin, "Özellikle diş eti kanaması olan bireylerde ya da kalp hastalığı olanlarda ağız bakımı aksadığında, bakterilerin kan yoluyla kalpte birikinti yaptığı ve 'aterom plağı' dediğimiz kalbe giden damarlarda bazı plak birikintilerine neden olduğu biliniyor," dedi.

Ağız bakımının sadece diş fırçalamayla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Laçin, arayüz bakımı için diş ipi, arayüz fırçası ve ağız duşu gibi yardımcı ürünlerin kullanımının da önemli olduğunu belirtti. Doğru teknik ve fırça seçimiyle diş fırçalamanın, arayüz temizliğinin ve yüzeylerin mekanik olarak temizlenmesinin ağız sağlığını koruma açısından yüksek oranda etkili olduğunu değerlendirdi.