Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde çiftçilerin en büyük gelir kaynaklarından biri olan fındık başta olmak üzere 600'den fazla bitkiye zarar veren Amerikan beyaz kelebeği ile mücadelede kararlı olduklarını belirtti. Sağlam, bu zararlının fındık, elma, armut, erik, kiraz, kavak, dut, akçaağaç ve ceviz gibi bitkilere büyük zarar verdiğini vurguladı.
Fındık Bahçelerinde Verim Kaybı
Fındık bahçelerinde görülen Amerikan beyaz kelebeği zararlısının, bitkinin kök, dal, meyve ve yapraklarına zarar vererek verim kaybına neden olduğunu belirten Sağlam, "Üreticiler tarafından tırtıl olarak bilinen Amerikan beyaz kelebeği, bazı yıllarda epidemi oluşturarak bitkinin yeşil aksamıyla beslenir ve ekonomik kayıplara yol açar" dedi.
Mücadele Yöntemleri
Mücadelede mekanik yöntemlerin öncelikli olması gerektiğini belirten Sağlam, şu tavsiyelerde bulundu:
- Mekanik Yöntemler: Kısa gövdeli ağaçlara bırakılan yumurta paketleri toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalı. Haziran ve temmuz aylarında zararlı ile bulaşık ağaçlarda larva kümeleri kesilerek uzaklaştırılmalı.
- Tuzak Bantlar: Oluklu karton şeritler veya telis çuval ile yapılan tuzak bantlar kullanılmalı.
- Biyopreparatlar: Doğal dengeyi bozmamak amacıyla biyopreparatlar kullanılmalı, zorunlu olmadıkça kimyasal mücadele uygulanmamalı.
Kimyasal Mücadele
Popülasyonun yüksek olduğu yıllarda kimyasal mücadele yapılması gerektiğinin altını çizen Sağlam, "Doğal düşmanlara en az zararlı olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele, birinci ve ikinci döl için haziran ve ağustos aylarında, üçüncü döl çıkarsa eylül ayında yapılmalıdır" dedi.
Üreticilere Uyarılar
Sağlam, fındık üreticilerinin bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri ve larva kümeleri görüldüğünde mücadeleye başlamaları gerektiğini belirtti. İlaç uygulamalarının ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılarak yapılması gerektiğini vurgulayan Sağlam, Amerikan beyaz kelebeği ile mücadelede kararlılıklarını yineledi.