Sağlık

Avrupa'daki Havalimanları Çevresinde Sağlık Tehdidi Artıyor

Avrupa'daki havalimanları çevresinde yaşayan 50 milyondan fazla insan, jet motorlarından yayılan ultra ince hava kirliliği nedeniyle sağlık riski altında.

Yeni bir araştırmaya göre, Avrupa’daki yoğun havalimanlarının 20 kilometre yakınında yaşayan 50 milyondan fazla insanın sağlığı, jet motorlarından yayılan ultra ince hava kirliliği nedeniyle risk altında.

Ultra İnce Partiküller Sağlık Risklerini Artırıyor

Transport & Environment (T&E) kampanya grubu tarafından yaptırılan araştırmaya göre, uçakların jet motorlarından çıkan ultra ince partiküller, havalimanı çevresinde yaşayan insanlarda solunum yolu hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar, nörolojik rahatsızlıklar, diyabet ve hamilelik sorunları riskini artırıyor. Ultra ince partiküller, 0.1 mikrometreden daha küçük çapa sahip oldukları için insan vücudunun derinliklerine inebiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Havalimanları ve Maruz Kalan Nüfus

Jet motorları, diğer motor türlerine göre daha fazla ultra ince partikül üretiyor, bu nedenle havalimanlarının yakınında yaşayan veya çalışan insanlar bu tür hava kirliliğine daha fazla maruz kalıyor. Araştırmaya göre, Avrupa'nın en işlek 32 havaalanı çevresindeki ultra ince kirlilik seviyeleri, fazladan 280 bin yüksek tansiyon, 330 bin diyabet ve 18 bin bunama vakasına neden olabilir. Paris Orly Havaalanı, 20 kilometre içinde yaşayan 6 milyondan fazla insanla listenin başında yer alırken, Londra’daki Heathrow Havalimanı ise 3 milyondan fazla insanla dördüncü sırada bulunuyor.