Avrupa Kanser Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmaya göre, PM2,5 konsantrasyonlarındaki her metreküpte 10 mikrogram artış, meme kanseri riskini yüzde 28 artırmaktadır. Uzmanlar, kanser türlerinin önlenebilmesi için hava kirliliğinin azaltılmasının büyük bir öncelik olabileceğini vurgulamaktadır.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Meme kanserine karşı farkındalık oluşturmak ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmak amacıyla, dünya genelinde her yıl 1-31 Ekim tarihleri "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" olarak kutlanmaktadır. Bu yılki teması ise "Hiç kimse meme kanseriyle tek başına yüzleşmemeli" olarak belirlenmiştir.

Küresel Kanser Verileri

2022 yılında Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Kanser Araştırma Ajansı'na (IARC) göre, yaklaşık 20 milyon kanser vakası tespit edilmiş ve 9,7 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Akciğer kanseri en sık görülen kanser türü olarak 2,5 milyon yeni vaka ile kaydedilirken, onu 2,3 milyon vaka ile meme kanseri takip etmiştir. Meme kanseri, 185 ülkenin 157'sinde kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olarak kaydedilmiştir.

Sömestr Tatilinde Aile ve Çocuklar İçin En Verimli Etkinlikler Sömestr Tatilinde Aile ve Çocuklar İçin En Verimli Etkinlikler

Hava Kirliliğinin Etkileri

IARC'nin tahminlerine göre, 2050 yılına gelindiğinde 35 milyondan fazla yeni kanser vakası ile karşı karşıya kalınacağı öngörülmektedir. Bu durumun etmenleri arasında tütün, alkol kullanımı, obezite ve çevresel faktörler olarak hava kirliliği yer almaktadır.

Hava Kirliliği ve Meme Kanseri Araştırması

Yapılan çalışmada, 1990-2011 yılları arasında meme kanserine yakalanan 2.491 kadın ile kanser teşhisi bulunmayan 2.984 kadının yaşam şartları ve sosyal yaşamları gibi parametreler karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular, konut ve iş yerinde maruz kalınan hava kirliliğinin meme kanseri riskini artırdığı sonucuna ulaşmıştır. PM2,5 ve PM10 konsantrasyonlarındaki artış, sırasıyla meme kanseri riskini yüzde 28 ve yüzde 9 artırmaktadır.

Hava Kirliliğinin Bileşenleri

Hava kirliliğinin önemli bileşenleri arasında yer alan PM2,5 ve PM10 partikül maddeler, insan sağlığı üzerinde ciddi etkilere yol açabilmektedir. PM2,5'in solunum yoluyla vücuda girmesi, dolaylı olarak meme dokusunu etkileyerek kanser riskini artırabilir.

Uzman Görüşü

Memorial Antalya Hastaneler Grubu Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, hava kirliliğine neden olan etkenlerin insan faaliyetleriyle doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, bu durumun hava kalitesini düşürerek insan sağlığını etkileyebileceğini ifade etmiştir. Ayrıca, hava kirliliği maruziyetinin bağışıklık sistemini zayıflatabileceği ve sağlık sorunlarının görülme sıklığını artırdığına dikkat çekmiştir.

Editör: Haber Merkezi