İzmir Körfezi Bayraklı Sahili'nde yüzlerce ölü balık kıyıya vurdu. Özellikle çupra ve levrek gibi balık türlerinin bulunduğu ölü balıklar, sahilde ağır bir kokuya neden olurken, bölgedeki sinek sayısında da artış yaşandı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, balık ölümlerinin ötrofikasyona bağlı olduğunu belirterek, inceleme başlattı.

Uşak'ta otomobil ile işçi servisi çarpıştı: 28 yaralı Uşak'ta otomobil ile işçi servisi çarpıştı: 28 yaralı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, sahilde temizlik çalışmalarına devam ederken, sudan ve ölü balıklardan numune alarak analizler yaptı. Yapılan ölçümlerde, su sıcaklığının 28,8°C'ye ulaştığı, çözünmüş oksijen seviyesinin ise 0,320 mg/L'ye kadar düştüğü tespit edildi. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ölümlerin artan sıcaklıklar ve kirlilik nedeniyle su kalitesindeki bozulmadan kaynaklandığını belirtti.

Kirlilik ve Yetersiz Önlemler Tehlike Yaratıyor

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümlerinin artan kirlilik ve yetersiz önlemler nedeniyle tekrarlandığını vurguladı. Yaşar, "Körfezde plankton patlaması yaşandı ve bu, balık ölümlerine neden oldu. İzmir Körfezi’nin temizlenmemesi, ekonomik değeri yüksek balık türlerini tehdit ediyor" dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi de İzmir Körfezi'nde alg üremesi ve çözünmüş oksijen seviyesinin düşüklüğüne dikkat çekti. Yapılan açıklamada, deniz suyu kalitesinin biyolojik ve fizikokimyasal parametrelere göre düzenli olarak izlenmesi gerektiği belirtildi.

Körfezin Temizlenmesi Şart

Prof. Dr. Yaşar, İzmir ekonomisi için körfezin temizlenmesinin şart olduğunu belirterek, "Körfeze giren kirliliğin önlenmesi için derelerin altına döşenen betonların kaldırılması gerekiyor. İzmir’in deniz kirliliği sorununu çözmezsek, balık ölümleriyle tekrar karşılaşacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: dha