Sağlık

OMÜ Tıp Fakültesi Tüp Bebek Merkezi: 15 Bin Mutlu Başlangıç

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümü Tüp Bebek Merkezi'nde 13 yılda yaklaşık 15 bin bebek dünyaya geldi. OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Davut Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin 2010 yılından bu yana hizmet verdiğini belirtti.

Türkiye'deki tüm tüp bebek merkezlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendikten sonra hizmet vermeye başladığını söyleyen Güven, "Tüp bebek merkezleri belirli bir kalitede hizmet vermek zorunda. Devlet denetiminde Karadeniz Bölgesi ve birçok ilden hastaya hizmet veriyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 15 bin tüp bebek yaptık burada ve çok başarılı, güzel sonuçlar elde ettik" dedi.

İnfertilite (kısırlık) ile mücadelede tedavi yönteminin ilk zamanlarda sadece spermle yumurtayı birleştirip embriyo oluşturmak olduğunu dile getiren Güven, teknolojiyle beraber tüp bebek tedavisinin geliştiğine dikkat çekti.

Tüp Bebek Merkezi laboratuvar sorumlusu Prof. Dr. Bülent Ayas da laboratuvarda yumurta ve sperm topladıklarını, spermlerle yumurtaları birleştirdiklerini ve gerekli durumlarda embriyoya biyopsi yaparak genetik analizini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kemoterapi gören hastaların spermlerini dondurarak saklama hizmeti verdiklerini vurgulayan Ayas, "Merkezimiz Karadeniz Bölgesi için çok büyük şanstır. Tüp Bebek Merkezimiz çok kaliteli ve üst düzey hizmet veriyor" dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Zehra Özdemir ise merkeze başvuran hastaların genellikle umutsuz olduğunu belirterek, "Çok az umudu olan hastaların bile gebe kaldığı anları görebiliyoruz. Hastalarımıza ümitlerini kaybetmemelerini, devamlı bu yolda mücadele etmelerini tavsiye ediyoruz. Biz de onların bu konuda hep yanlarında olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.