Samsun İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, 5. Bölge Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından düzenlenen tatbikat, Bafra ilçesi Çetinkaya mevkiinde gerçekleştirildi. Gerçeği aratmayan senaryoyla yapılan tatbikatta Samsun’un yanı sıra Amasya, Çorum ve Ordu illerinden gelen UMKE ekipleri yer aldı.
Tatbikatta İl AFAD, itfaiye, jandarma, emniyet, Bafra Belediyesi ve Türk Kızılayı ekipleri de aktif olarak görev aldı. Eski hastane binası inşaat alanında düzenlenen tatbikatta 143 UMKE personeli ve 37 araç yer aldı. Toplamda 245 personelin katıldığı organizasyonda, deprem sonrası medikal kurtarma, SAKOM (Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi) kurulumu, yaralı tahliyesi, yangın söndürme ve KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) müdahaleleri senaryo dahilinde başarıyla gerçekleştirildi.
Gerçek Hayata En Yakın Tatbikatlardan Biri
Tatbikatın senaryosu, Ladik merkezli bir depremin ardından Bafra’da hasar gören bir hastanede yaşanan olaylara dayandı. Senaryo kapsamında hastanenin patoloji laboratuvarında çıkan yangına müdahale edilirken, eş zamanlı olarak tahliye işlemleri de gerçekleştirildi.
Bafra Kaymakamı Mustafa Altınpınar, tatbikatın ardından yaptığı açıklamada, “Artık afetlere hazırlık değil, hazır olmak zorundayız. Bu tatbikatlar eksiklerimizi görmek açısından büyük önem taşıyor. Her eğitim, gerçeğe ne kadar yakınsa, faydası o kadar yüksek olur,” ifadelerini kullandı.
UMKE'nin Gönüllülük Temelli Gücü
Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras ise UMKE’nin gönüllülük esasına göre çalışan önemli bir oluşum olduğuna dikkat çekerek, “Samsun’da 380 UMKE personelimiz var. Bölge genelinde bu sayı 860’a çıkıyor. Her yıl düzenli olarak bölge tatbikatları yapıyoruz. Bu yılki tatbikatı Bafra’da gerçekleştirdik. Gerçeğe çok yakın bir senaryoyla ekiplerin refleksini test ettik,” dedi.
Tatbikat sayesinde hem kurumlar arası iş birliği pekiştirildi hem de afet anında hızlı ve etkili müdahale kapasitesi test edildi.