Sağlık

Skolyoz Hakkında Ddoğru Sanılan 10 Yanlış

Skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışlar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinin. Erken teşhis ve doğru tedavi skolyozun etkilerini azaltabilir.

Omurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz, önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Duruş ve yürüme bozukluğu gibi fiziksel sorunların yanı sıra yaşamı tehdit edici etkileri olan sağlık problemi hakkındaki hatalı bilgiler ise teşhis ve tedaviyi zorlaştırıyor.

Skolyoz, omurganın yana (sağ ya da sol tarafa) eğrilerek üç boyutlu görünümde S veya C şeklini almasına neden olan omurga deformitesidir. Skolyoz gelişmeyen bir vücuda arkadan bakıldığında omurga düz bir görüntüdedir ancak skolyoz olan birinde omurgada anormal bir eğrilik gelişir. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor.

Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Yanlış Bilinenler ve Doğruları:

  1. Skolyoz sadece anne babadan çocuğa geçer: Yanlış. Genetik faktörler önemli rol oynasa da tek başına yeterli değildir. Birkaç nesil atlayarak ortaya çıkabilir.

  2. Skolyoz olsa mutlaka ağrı hissedilir: Yanlış. Skolyoz genellikle ağrısızdır. İleri derecede skolyozlarda kas ve eklem ağrıları olabilir.

  3. Skolyoz sadece ameliyat ile tedavi edilebilir: Yanlış. Egzersiz ve korse tedavisi erken evrelerde etkili olabilir.

  4. Kötü duruş skolyoza neden olur: Yanlış. Kötü duruş skolyozun şiddetini artırabilir ancak doğrudan sebebi değildir.

  5. Bazı sporlar skolyoza neden olur, bazıları skolyozu önler: Yanlış. Sporun doğru yapılması durumunda skolyoza neden olması beklenmez.

  6. Skolyoz ameliyatı olan hastalar bir daha spor yapamazlar: Yanlış. Skolyoz ameliyatı sonrası uygun sporlar yapılabilir.

  7. Skolyozda cerrahi tedavi 18-20 yaşına kadar yapılamaz: Yanlış. Ameliyat gerekliyse her yaşta yapılabilir.

  8. Skolyozu olanlar ve skolyoz ameliyatı geçirenler doğum yapamaz: Yanlış. Skolyoz doğum yapmayı engellemez. Ancak doğum şekli doktorlar tarafından belirlenmelidir.

  9. Omurga ameliyatları çok risklidir: Yanlış. Gelişmiş cerrahi teknikler ve önlemlerle riskler minimize edilmiştir.

  10. Skolyoz ameliyatı olursam felç kalırım: Yanlış. Gelişmiş cerrahi teknikler ve teknolojilerle felç riski yok denecek kadar azdır.

Skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltmek ve doğru tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, bu ciddi sağlık probleminin erken teşhisi ve başarılı tedavisi için hayati öneme sahiptir.