Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Gündüz, yenidoğanlarda genetik hastalıkların erken tespiti için uygulanan topuk kanı taramasının önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Gündüz, bu tarama sayesinde 1 yılda yaklaşık 6 bin çocuğun erken teşhis edilerek tedaviye alındığını belirtti.

'Ölümlerin Yüzde 24'ü Hava Kirliliği Kaynaklı' 'Ölümlerin Yüzde 24'ü Hava Kirliliği Kaynaklı'

Topuk kanı taramasının Türkiye'de yaklaşık 40 yıl önce Hacettepe Üniversitesi öncülüğünde başladığını ve bugün ulusal bir program olarak sürdürüldüğünü ifade eden Gündüz, "Topuk kanıyla yapılan taramalar sayesinde fenilketonüri, biotinidaz eksikliği, konjenital adrenal hiperplazi, kistik fibrozis, spinal müsküler atrofi (SMA) gibi ciddi hastalıklar erken dönemde tespit edilip tedavi edilmektedir. Bu sayede ülkemizde bu hastalıkların tamamı engellenmiştir" dedi.

"Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor"

Topuk kanı taramasının önemine değinen Doç. Dr. Gündüz, "Bu taramalar sayesinde, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce müdahale edebiliyoruz. Örneğin, fenilketonüri gibi hastalıklar diyetle tamamen kontrol altına alınabiliyor. Eskiden zeka geriliği olan çocuklar sıkça görülürken, bugün bu durum neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır" diye konuştu.

Biotinidaz eksikliği gibi hastalıkların da sadece vitamin takviyesi ile tedavi edilebildiğini belirten Gündüz, erken teşhisin önemini vurgulayarak, ailelere topuk kanı vermekten çekinmemeleri çağrısında bulundu. "Topuk kanı taramaları, çocuklarımızın sağlıklı bir yaşam sürmesi için hayati öneme sahiptir. Bu basit işlem, çocuklarımıza zarar vermediği gibi, onların hayatlarını kurtarabilir" dedi.

Ailelere Önemli Uyarı

Topuk kanı taramasının, ulusal halk sağlığı laboratuvarlarında özenle saklandığını belirten Gündüz, bu numunelerin sadece hastalıklara yönelik testler için kullanıldığını ve başka hiçbir işlem yapılmadığını vurguladı. Ailelere, çocuklarının sağlığı için bu testi yaptırmaları konusunda çağrıda bulunan Gündüz, "Eğer çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsak, topuk kanı taramasından kaçınmayalım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: dha