TBMM 27. Dönem Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve üst üste 2 yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesini içeren yeni yönetmelikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yönetmelik, 22 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kılıç, Türkiye’de işlenebilir tarım arazisi miktarının yaklaşık 23-24 milyon hektar olduğunu belirterek, bu alanın %2'sine denk gelen yaklaşık 450 bin hektar arazinin çeşitli sebeplerle işlenmediğini söyledi. Kılıç, “Bu yöntemle Kars büyüklüğündeki bir ilin 3 katı tarım arazisini üretime kazandırma imkanımız olacak” dedi.

Ankara'da 8 Ton 'Sağlıksız' Gıda Ürünü Ele Geçirildi Ankara'da 8 Ton 'Sağlıksız' Gıda Ürünü Ele Geçirildi

Tarim Arazisi Tbmm 3

İşlenmeyen Araziler Üretime Kazandırılacak

Kılıç, yönetmeliğin amacıyla ilgili olarak, tarımda verimliliği ve üretimi artırmak istediklerini, bu doğrultuda uzun yıllardır kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılmasının hedeflendiğini vurguladı. Ayrıca, tarım arazilerinin herhangi bir gelir elde edemeyen sahiplerine de bu yöntemle ek gelir sağlanacağını belirtti.

Kiralama Süreci Nasıl İşleyecek?

Yönetmelik kapsamında, hangi tarım arazilerinin işlenmediği tespit edilerek bu araziler kiralama sürecine dahil edilecek. Kılıç, “Bu araziler ilan edilecek, muhtarlıklarda duyurulacak. İtirazlar değerlendirilecek ve doğru bulunmadığı takdirde kiralama listesine dahil edilecek” dedi. Kiralamalar rayiç bedel üzerinden yapılacak ve elde edilen gelir arazi sahiplerine aktarılacak. Kılıç, arazilerin vasfının değiştirilemeyeceğini ve sadece tarımsal üretim için kullanılabileceğini de ekledi.

Öncelik Yerel İkamet Edenlere

Kılıç, kiralama sürecinde önceliğin arazinin bulunduğu yerleşim yerlerinde ikamet eden kişilere verileceğini ve devletin bu sürece aracılık edeceğini belirtti. Ayrıca Hazine’ye ait veya davalık arazilerin bu düzenlemenin dışında tutulacağını ifade etti.

Tarim Arazisi Tbmm 1

Eleştirilere Yanıt

Kılıç, yönetmeliğe yönelik eleştirilere de yanıt vererek, “Bu süreç vatandaşın arazisini almak ya da peşkeş çekmek için değil, kullanılmayan arazileri üretime kazandırmak için geliştirildi. Yönetmelik, ciddi bir verimlilik sağlayacak ve ülke ekonomisine katkı yapacak” dedi.

Kaynak: dha