Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları kapsamında Türkiye genelinde 423 merkezde, 9,5 milyon kişiye ücretsiz kanser taraması yapıldı. Bakanlık, 2024 yılı sonuna kadar bu sayıyı 15 milyona çıkarmayı hedefliyor.
Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, kanserin dünyada ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer aldığını belirtti. Demirkol, “Her iki cinste de akciğer kanseri ilk sırada. Kadınlarda en sık görülen ise meme kanseri. Artan tütün kullanımı da akciğer kanseri sıklığını artırıyor” dedi.
Erken tanı hayat kurtarıyor
Doç. Dr. Demirkol, kanserde erken tanının önemine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Türkiye genelinde 423 kanser tarama merkezimiz var. Bunların 48’i mobil araç. Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir HPV DNA testi yapılıyor. Meme kanseri için 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi öneriyoruz. Kalın bağırsak kanserleri içinse 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi uygulanıyor. Tüm bu taramalar ücretsiz.”
Taramalarda yüzde 30 artış
1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren yeni yönetmelikle, aile hekimleri kanser taramasında daha aktif rol almaya başladı. Bu sayede tarama oranlarında ciddi artış yaşandı. Demirkol, “Son 4 ayda geçen yılın aynı dönemine göre taramalar yüzde 30 arttı. Bu yıl 1’inci basamak sağlık hizmetlerinde 4,5 milyon, 2’nci ve 3’üncü basamakta ise yine 4,5 milyon olmak üzere toplamda 9 milyondan fazla tarama yaptık” dedi.
Mamografiyle 3,7 milyon, rahim ağzı kanseri taramasıyla 3,5 milyon, kolorektal kanser taramasıyla ise yaklaşık 2,5 milyon kişiye ulaşıldı. Demirkol, “Bu yıl sonuna kadar 15 milyon tarama yapmayı hedefliyoruz. Erken tanı ile hayat kurtarmak mümkün. Vatandaşlarımızı aile hekimliklerine başvurarak bu imkândan faydalanmaya davet ediyoruz” diye konuştu.