Ekonomi

Türkiye’nin En Büyük Un Üreticisi Samsun’dan: ULUSOY UN

Ulusoy Un, geçen yıl 350 bin ton ürün sattı, 127 milyon 285 bin dolar ihracat yaptı. Firma, sektöründe Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 10’unu tek başına gerçekleştiriyor.

Gunaydinsamsun.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Canbulat, Ulusoy Un’u yazdı.

Türkiye’nin en büyük un üreticisi ve borsada işlem gören ilk un üreticisi,

İstanbul Sanayi Odası 2023 yılı ilk 500 sanayi kuruluşu listesi 243’üncüsü. Net satış rakamlarına göre Türkiye 51’incisi, Samsun birincisi.

39 milyar 660 milyon TL net satış tutarıyla Türkiye’nin en büyük 500 firmasının belirlendiği Fortune500 listesi 57’incisi. Tarımsal, tahıl, süt, et ve su ürünleri firmaları arasında Türkiye ikincisi. Türkiye’nin en çok ihracat yapan 18. firması, Samsun’un en büyük şirketi.

127 Milyon 286 Bin Dolar ihracat rakamıyla Türkiye İhracatcılar Meclisi TİM 1000 listesi 210’uncusu. TİM1000 un sektörü ihracat Türkiye birincisi. TİM1000 hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Türkiye 13’üncüsü.

İşte Samsun’da başlayan, istikrarlı bir şekilde büyüyen ve bugün 107 ülkeye ihracat yapan Ulusoy Un’un hikayesi…

Kurucusu: Fahrettin Ulusoy

Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, 1949’da Samsun’un Tekkeköy ilçesine bağlı Sınamataş Mahallesinde (Başköy) doğan, 20 yaşında kendi adına ilk iş yerini açan, 20 yıl boyunca gıda, ihtiyaç maddeleri ticareti yapan iş insanı Fahrettin Ulusoy tarafından 1989’da Samsun’da kuruldu.

Fahrettin Ulusoy, şirketini kurduğunda hububat ve bakliyattan mamul un, irmik, makarna, bisküvi gibi her türlü gıda maddesinin imalatını ve ticaretini yapmayı amaçlıyordu.

Ulusoy Un, yıllar içinde bugün hayatta olmayan kurucusunun amacını belki de daha ötesini gerçekleştirecek kadar başarılı oldu.

İhracat Yapılan Ülke Sayısı: 107

İlk ihracatını 1995’te yapan Ulusoy Un, şu ana kadar 107 ülkeye ihracat gerçekleştirdi.  Ulusoy Un, faaliyet gösterdiği alanda Türkiye’nin toplam ihtacatının yüzde 10’unu yapıyor. Ulusoy Un, 2023’te 350 bin ton ihracat gerçekleştirdi.

2014 yılında halka arz olan Ulusoy Un’un hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.

Ulusoy Un’un Samsun’un Tekkeköy, Tekirdağ’ın Çorlu, Aydın’ın Söke ilçelerinde, Ankara ve Antakya’da fabrikaları bulunuyor. Bu tesislerde toplam üretim kapasitesi günlük 4 bin 415 ton.

23’ünde Genel Müdür, 34’ünde Yönetim Kurulu Başkanı

Şirketin başında bugünlerde Fahrettin Ulusoy’un oğlu Eren Günhan Ulusoy var. Henüz 23 yaşında genel müdürlük görevini üstlenen Eren Günhan Ulusoy, 29’unda Ulusoy Un İcra Kurulu Başkanı, 34’ünde ise Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Eren Günhan Ulusoy Sektörel Kuruluşların Başında

Eren Günhan Ulusoy, Uluslararası Değirmenciler Birliği(IAOM) Avrasya Bölgesi Yönetim Konseyi Başkanlığı, Karadeniz Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlenmektedir.

Eğitim Veriyor, Konuşmalar Yapıyor

Henüz 44 yaşında olmasına rağmen Eren Günhan Ulusoy, Avrupa, Asya, Afrika’da risk yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, finansal analiz, stratejik karar verme alanlarında eğitim veriyor, programlara konuşmacı olarak katılıyor.  

Rakamlarla Ulusoy Un

2024’te 55. kuruluş yıldönümünü kutlayan Ulusoy Un, yılın ilk çeyreğinde toplam cirosunu bir önceki yıla göre % 33 arttırdı ve 12 Milyar 900 Milyon TL’ye çıkardı. Şirketin esas faaliyet karı ise 2,5 kat arttı ve 623 Milyon TL olarak gerçekleşti.

Bu arada bir önemli not daha. Ulusoy Un’un 8,4 Milyar TL’lik özkaynağı bulunuyor.

Biraz da Ulusoy Un çatısı altındaki alt şirket ve markalara bakalım.

Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret AŞ çatısı altında Ulidaş AŞ, Alfaway AŞ, Rolweg, Söke Un, Pastificio Mediterranea gibi şirketler ve markalar yer alıyor.

Ulidaş Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sanayi ve Ticaret AŞ, 2015’te Samsun’da faaliyete geçti. Şirketin Yozgat’ın Sorgun, Çorum’un Alaca, Aydın’ın Germencik ilçelerinde ve Kırıkkale’nin Çerikli beldesinde toplam 187 bin 450 ton kapasiteli lisanslı depoları bulunuyor.

Alfaway AŞ’nin kuruluş tarihi 2019. Samsun’da faaliyet yürüten şirket, Ulusoy Un’un yurt içi satış ve pazarlama faaliyetlerini üstleniyor.    

Rolweg İsviçre’de kurulu bir tarım şirketi. Cenevre’de 2018’de faaliyete geçen şirket tahıl, yoğlı tohumlar, bakliyet ticareti yapıyor.

118 Kat Talep Gören Şirket: Söke Un

Ulusoy Un çatısı altındaki bir diğer marka Söke Un. Söke Un, 2022’de itibaren Ulusoy Un tarafından satın alındı. 2023’te Borsa İstanbul’da halka arz edilen Söke Un hisseleri 118 kat talep sonucu işlem görmeye başladı. Söke Un, Ulusoy Un’dan sonra sektörün halka açık ikinci şirketi.

İtalyan Makarna Markasını Satın Aldılar

Pastificio Mediterranea İtalya merkezli 100 yıllık bir makarna markası. Bu ay başında Ulusoy Un, şirketin % 85 hissesini satın alarak bünyesine kattı.

Ulusoy Un, transit yurt dışı ticaretinin geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan depolama ve lojistik alt yapıya sahip olan SASBAŞ Samsun Serbest Bölgesi Kurucusu ve İşletmecisi AŞ’nin yüzde 17 hissesine sahip.

İki Yılda Dört Yeni Şirket Daha Kuruldu

Bu arada Ulusoy Un çatısı altında 2023’te, Ulusoy Un bünyesindeki gayrimenkulleri daha etkin değerlendirmek amacıyla Ulusoy Varlık ve Endüstriyel Gayrimenkul Yatırımları Ticaret AŞ ile Ulusoy Taşınmaz Geliştirme ve Ticaret AŞ, 2024’te ise uluslararası ticarette etkinliği arttırmak üzere Malta’da Edel Food and Agriculture Limited ve Agromark Trading Commodities Limited şirketleri kuruldu.