Samsun’da düzenlenen “Köklerimizin İzinde Kültürel Miras Yolculuğu” programında konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, çocukların kültürel mirasla bağlarının zayıflaması nedeniyle ciddi sosyal ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Oğuz, özellikle büyük şehirlerde çocukların bir araya geldiklerinde oyun kurmayı bile bilmediklerini vurguladı.

Samsun'daki Heyelan Soruşturmasına 1 Tutuklama Samsun'daki Heyelan Soruşturmasına 1 Tutuklama

“İletişim Azaldı, Depresyon ve Obezite Arttı”

Oğuz, aile içi ve çocuklar arası iletişimin azaldığını ve bu durumun çocuklarda obezite, depresyon ve sosyal çekilme gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade etti. “Muhakemeli kültür ortamı” olarak tanımladığı yapının kaybolduğunu belirten Oğuz, kültürel mirastan uzak kalan çocukların yalnızlaştığını, batı toplumlarında şiddet ve intihar eğilimlerinin arttığını söyledi.

Unesco Kulturel Bag 2

“Türk Çocukları Kültürlerini Anlatmakta Zorlanıyor”

Uluslararası değişim programlarına katılan Türk öğrencilerin kültürel ifade konusunda yetersiz kaldığını dile getiren Öcal Oğuz, “Yurt dışındaki çocuklar dans ediyor, enstrüman çalıyor. Bizimkiler sıra kendilerine geldiğinde ne anlatacaklarını bilmiyor” dedi. Velilerden bu konuda çok sayıda yardım talebi aldıklarını belirten Oğuz, eğitim sisteminde kültürel tekrarlara ve sürdürülebilirliğe daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.

“Kültürel Ortam Olmadan Sağlıklı Gelişim Mümkün Değil”

UNESCO Başkanı, kültürel mirasın sadece geçmişin değil, çocukların yaratıcılığı, problem çözme becerileri ve sosyal iletişim yeteneklerinin gelişimi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı. “Çocuklarımızı yalnızlığa mahkûm etmeden kültürel bir ortamda büyütmeliyiz,” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: DHA